A tökéletes lélekmelegítő elkészítése

Nyakunkon a borongós, sötét, hideg téli napok ideje. Mi más deríthet minket jobb kedvre ebben a szomorkás időben, ha nem egy pohár meleg, fűszeres forralt bor? A forralt borban az a jó, hogy tradíciója és szezon jellege ellenére számos helyen és időben fogyasztható: kortyolhatjuk egyedül, forró fürdőzés közben, takaró alatt a meleg szobában, baráti társasággal, párunkkal a karácsonyi vásáron a sült kolbász mellé, barátaink társaságában melengető bólé gyanánt vagy két lesiklás közt a hangulatos hegyoldali „Hüttében” pihenésképp.

Igazi lélekmelegítő

A forralt bor megfoghatatlan kategória. A népi hagyományok, az ősi receptek, a tájanként eltérő szokások és nevek alapján csupán egyet állíthatunk biztosan: mindegyik meleg, és mindegyikben van bor. Készülhet fehér-, rozé- vagy vörösborból egyaránt. Hogy azon kívül még mi mindent tesznek bele? Fűszerek sokaságát, cukrot, gyümölcsöket, sőt azok levét, magokat, stb. Lehet továbbá vízzel vagy teával hígítani, de azt sem tiltja a törvény, hogy éppen ellenkezőleg, különböző erős, ízes vagy édes szeszes itallal (pl. rum) dúsítsák alkoholtartalmát, tegyék még hatásosabbá, de ezeket már inkább „grog” néven ismerik.

A forralt borok készítésénél az első és legfontosabb szempont (csakúgy mint a fröccsnél), hogy kifogástalan minőségű, mellékíztől mentes bor legyen az alap, tehát tévhit, hogy alkalmas lenne a már megsavanyodott, önállóan fogyasztásra alkalmatlan maradék lőre. Természetesen lehet olcsó, egyszerű és könnyű asztali bort is választani hozzá, de az alapszabály marad, ne legyen hibás és beteg. A tapasztalatom szerint jobb fiatal, üde és friss száraz borból készíteni. A bor fajtájának kiválasztásának csak az ízlésünk szab határt. Én legszívesebben könnyű, primőr (aktuális évjáratnak megfelelő) elsősorban vörösbort választok hozzá, a fahordós és idősebb borok sok üledéket és kevésbé finom végeredményt adnak.

Végül jöjjön a titkos receptem!

A fűszer a forralt bor lelke

Hozzávalók:

  • 1 l vörös, rozé vagy fehérbor
  • 0,5 l gyümölcs vagy fekete tea
  • 8-10 dkg cukor vagy méz
  • 1 egész rúd fahéj, vagy ugyanennyi őrölve
  • 10-15db szegfűszeg
  • 5-10db szegfűbors
  • fél citrom és fél narancs leve valamint egy-egy karika egészben
  • egy-egy csipet őrölt ánizs, kardamommag, szerecsendió
  • néhány csepp vanília aroma, vagy egy vaníliarúd

Elkészítés:

A teát, a cukrot és a fűszereket edénybe öntjük és időnként megkeverve forráspontig fedő alatt melegítjük. Hozzáadjuk a bort, takarékra tesszük, az ismételt forráspont elérése előtt elzárjuk a gázt. Már 80 fok fölött, de tartós forralással veszítünk finom aromájából, és a számunkra értékes alkoholtartalomból is. Végül belefacsarjuk illetve belekarikázzuk a citromot és a narancsot, fedő alatt rövid ideig érleljük, majd csészékbe öntve forrón tálaljuk.

Egészségükre!

Hozzászólás Facebookkal

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges.