A szecsuáni konyha jellegzetes ízei

Szecsuáni bors

A szecsuáni konyhának jellegzetes ízvilága van. Ehhez sokban hozzájárul a szecsuáni bors és a yuxiang (fokhagyma, újhagyma és gyömbér keveréke). A kínai ételek fűszeresek, Szecsuán tartományban pedig kedvelik a csípős fogásokat, no meg a “halillatot”. Ezek a fűszerek azonban nemcsak egzotikusak, hanem nagyon egészségesek is.

Csíp és bizserget, mint a szecsuáni bors

A fűszert nem a növény magja, hanem annak vöröses, szárítva barnás héja adja. A kínai konyha egyik jellegzetes fűszerhasználati módja, hogy a szecsuáni borsot sóval együtt száraz serpenyőben átsütik. Ezt kis tálkában teszik az asztalra, és ebbe mártogatják a különböző sült húsokat. Íze valóban friss borsos, a citrom és a menta íz keveredését érezzük, ha magában elrágjuk. Érdekessége, hogy elzsibbasztja a nyelvet, de csak kellemesen finoman, amitől még nyugodtan tudunk tovább enni és beszélni is. Így rövid időre megszünteti a fogfájást, de vizelethajtó és vértisztító hatásai miatt is kedveljük. Nem utolsó sorban segíti az emésztést, mivel elpusztítja a parazitákat és csillapítja a hasfájást. Azonban terhesség és szoptatás alatt nem ajánlatos a fogyasztása, mert csökkenti a tejkiválasztást.

Yuxianggal készült kínai fogás

Yuxiang, egy ízig-vérig szecsuáni ízkavalkád

A szecsuáni konyha jellegzetes íze, a név (yu xiang) jellentése „halillat”. Tehát az ételek hal ízet kapnak anélkül, hogy hal lenne bennük. Olyan szószok és fűszerek, melyekben halat sütöttek korábban. Lehet bennük fokhagyma, újhagyma, gyömbér, szójaszósz, csili, ecet, cukor, só és ég sok más fűszer. Az eredetéhez egy sztori kapcsolódik. Réges-régen, amikor a háziasszonynak nem volt otthon hala, más ételeket sütött meg abban a szószban, amiben előző nap halat készített. A családnak nagyon ízlett. Így terjedt el a szomszédságban a mára már nemzeti étel.

Más források azt mondják, hogy egyenlő arányban tartalmaz fokhagymát, újhagymát és gyömbért, mindet megdarálják, pépesítik. Olajon megfuttatják, majd hozzáadnak szójapasztát és chilit, így lesz kedvelt szósz belőle, amit húsokhoz és zöldségekhez lehet használni.

Szerző: Pekáry Dorottya, a Gourmet Guides táplálkozási tanácsadója

Hozzászólás Facebookkal

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges.