A nagy francia klasszikus: burgundi marha

A burgundi marha hagyományos, francia parasztétel, amelyet vörösborral készítenek, és méltán vált a francia családok és a bisztrók nagy kedvencévé.

Vaslábasban az igazi!

A boeuf bourguignon (ejtsd: böf burginyon) az egyik legkönnyebben elkészíthető francia étel, és egyben a legfinomabb is. Törődést csak az előkészítésnél igényel, és ha jó alapanyagokat használunk, szinte képtelenség elrontani. Ezt a fajta – borban és/vagy húslében főtt ragut – Franciaországban „daube”-nak nevezik. Arról a cserépedényről nevezték el, amelyben főzik az ételt, általában kemencében.

A gomba isteni a marhával!

Lassan készül el, de éppen ez a titka, ettől lesz a hús omlós és puha. Ha nincs is cserép vagy öntöttvas edényünk, mindenképp egy vastagabb falú fazékban kell készíteni. A húsválasztás is nagyon fontos. Lehet hozzá lapockát, nyakat, marhalábszárat, de pofahúst is használni. A lényeg, hogy márványos húsrész legyen, mert így nem fő szét darabokra, de omlós és puha lesz.

A vörösbor a lelke

Az étel másik fő alapanyaga a bor. Burgundiságát nem a mártáshoz gyakran hozzáadott helyi pinot noir vagy a bordeaux-i cabernet sauvignon adja, hanem a körítés. Nem csak burgundi borból lehet készíteni, más vörösbor is megfelelő hozzá. A legalkalmasabbnak a fiatalabb, száraz, nem túl magas alkoholtartalmú, gyümölcsösebb borok tűnnek.

Mit rejt a fazék?

A burgundi marhát a vele együtt a fazékban rotyogó pirított kolozsvári szalonnacsíkok, az apró gombafejek és a kisméretű hagymák, sárgarépa és egyéb hozzávalók együttese miatt nevezik így, tehát nem a felhasznált bor fajtája miatt. Mindezek hagyományosan együtt főnek a raguval, és ezt hívják burgundi körítésnek. Ezt a ragut előszeretettel adják más francia ételhez is. Például a vörösboros angolnaraguhoz, a vörösboros kakashoz (coq au vin), vagy a bevert tojáshoz is.

Bár az elkészítés nagyon időigényes, de a siker garantált. A nagy francia klasszikussal bárkit levehetünk a lábáról!

Ha kedvet kaptatok hozzá, itt egy kis részlet ízelítőként a Julie és Julia című filmből: KLIKK!

Hozzászólás Facebookkal

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges.