A koreai konyha rejtelmei

Mire számíthat egy ínyenc, ha a koreai konyhát szeretné megízlelni? Kimcsire minden mennyiségben, no meg császárhúsra, rizs helyett pedig édesburgonyából készült tésztára. És ez csak a jéghegy csúcsa!

Előételek koreai módra

Koreai vacsoránk megszervezése nem jelentett kis kihívást, hiszen már voltak próbálkozásink a téma feldolgozására korábban is. Először felvettük a kapcsolatot a Koreai Kulturális Intézettel, majd felkerestük az összes koreai éttermet Budapesten, teszteltünk kettőt, végül a K-point lett a befutó. Ám minden erőfeszítést megért, hiszen egy remek hangulatú, bőséges vacsoránk volt november 17-én. Az est számunkra nem csak az ételek miatt volt különleges, örültünk, hogy rengeteg új vendégünk volt, akik azelőtt nem jártak vacsoránkon, most viszont elégedetten távoztak az étteremből, és reméljük, januárban sokukkal találkozni fogunk a következőn is.

Rendhagyó módon alkoholos lélekmelegítő helyett mézes-citrusos teával indítottunk, majd mindenki megragadta fém pálcikáját és elkezdett a feltornyozott fogásokból lakmározni. Az első étel, amivel találkoztunk, természetesen a kimcsi volt. Koreai csípős paprikával ízesített kínai kel savanyítva, mellette babcsíra és majonézes krumpliból préselt kockák zöldségpelyhekkel megszórva. A zöldséges üvegtésztával összeforgatott marhahús volt az első „ételtorony”, ami ízhatásában teljesen más volt, mint például a kínai rizstésztás fogások, hiszen itt a tészta édesburgonyából készült. Utána következett a szójabab leves tofuval és zöldségekkel, sűrű és finom, egy kis cukkinivel megbolondítva.

Marhahús, ahogyan a koreaiak szeretik

Ezután jólesett némi édes íz, a híres bulgogi marhával, édes, fokhagymás szósszal és zöldségekkel. A bundázott sertésfalatkák nagy kedvencem, mert a bunda finom ropogós marad, annak ellenére, hogy édes-savanyú szósszal is meglocsolják. A csípős grillezett császárhús nemzeti étel, Koreában léteznek kimondottan császárhúsozós éttermek, ahol ezt a finom húsos szalonnát lehet grillezni az asztal közepére helyezett grill lapon, DIY módszerrel, közösen a barátokkal. Hatalmas volt a sikere a magyar vendégek körében is, amin egyáltalán nem csodálkoztunk. Nyugtáztuk, hogy a koreai gasztronómia semelyik másik távol-keleti konyhához nem hasonlít, egy különálló sziget – vagy inkább félsziget – a kulinária tengerén.

A tenger után magát az óceánt kell átszelnünk ahhoz, hogy következő vacsoránk célállomását, Mexikót elérjük. Reméljük, a nagy távolság nem fog elriasztani téged sem, hogy csatlakozz, főleg akkor, ha a hosszú utat az ízek szárnyán tesszük meg.

 

Hozzászólás Facebookkal

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges.