Vacsora egy nemes ügyért

Örömmel tettünk eleget a Soroptimist Club Budapest felkérésének, hogy szervezzünk nekik egy jótékonysági borvacsorát. Azon kívül, hogy jó érzés egy nemes ügy mellé állni, az is motivált minket, hogy tagjai vagyunk ennek a karitatív női szervezetnek, és hozzá szeretnénk járulni mi is a projekt sikeréhez. Lovas Beátát, klubunk elnökét arra kértük meg, hogy mutassa be a Soroptimizmust, a klub aktuális projektjeit, hogy minél többen megismerjék ezt a női szervezetet és munkájukat.

Soroptimist International logója

Kik a Soroptimisták, milyen ügyek mellé állnak általában, és mi a küldetésük világszerte?

A Soroptimizmus egy nőkből álló nemzetközi karitatív hálózat, akik a nőkért dolgoznak világszerte önkéntes alapon. Az 1921-ben, Amerikában alakult az első klub, ma már 125 országban 3000 klub működik és több mint 100.000 tagja van. A szervezet képviselteti magát több nemzetközi szervezetben, mint például az ENSZ, UNESCO, UNICEF, stb. A budapesti klub a rendszerváltáskor, 1990-ben alakult újra.

A legfontosabb globális célkitűzés a nők oktatásának minél magasabb szintű segítése, az erőszak elleni harcban való részvétel, a gyermekek egészséges és elegendő táplálkozása és léte. A lokális munkában minden klubnak megvan a saját programja. Sok klub választja a gyermekek támogatását sokféle szempontból. A mi klubunk is két nagy célt tűzött maga elé és mindkettő gyermekekkel kapcsolatos.

A budapesti klub számára melyek most a kiemelt témák, projektek?

Amint említettem két fő projektünk van.

Az egyik már több mint öt éve kiemelt figyelmet élvez a klubunk életében. Az Óbudai Családi Tanácsadó és Gyermekvédelmi Központ gyermekeit támogatjuk egész évben. Gyermeknapon a Fővárosi Állatkerttel együttműködve megvendégeljük az intézmény lakóit egy egész napos állatkerti programmal és a szokásos fagylalttal. Karácsonykor gyermekenként egy-egy ajándékutalványt adunk át természetesen más tárgyi ajándékokkal együtt. Év közben pedig az intézmény vezetőségével egyeztetve megvásároljuk azokat a dolgokat, amelyekre a legnagyobb szükségük van. Eddig tartós élelmiszert kértek, most sok kicsi gyermek van, így a pelenka beszerzésében segítünk.

A másik nagy célunk a Dévény Anna Alapítvány beteg gyermekeit támogatni. Ez a projekt most még kezdeti stádiumban van, de reményeink szerint ez is egy hosszú és eredményes kapcsolat lesz az évek alatt.

Fanni szüleivel

Miért döntöttetek úgy, hogy jótékonysági vacsorát szerveztek? Mi az a nemes ügy, amire gyűjtötök?

A Dévény Anna Alapítvány kis betegének, Mayer Fanni kezelésére gyűjtünk jelenleg.

Tapasztalatból tudjuk, hogy a Dévény-módszer szó szerint csodákra képes. Ha egy koraszülött, halmozottan sérült kisbabát időben elkezdenek kezelni, egészséges, teljes életet élő felnőtt válhat belőle. Sok szülő sajnos a kezeléseket nem tudja megfizetni. Ilyenkor Dévény Anna néni felveszi az alapítványba és megoldja a kezelését, de sajnos a bevétel ott is korlátozott. Ezért gondoltuk úgy, hogy egy-egy beteget mi is támogatunk, és az adományozók felé is be tudunk majd számolni a sikerről. Jelenleg Fannit választottuk ki, az ő kezelésére gyűjtünk. Már az összeg felét sikerült megteremteni, de a másik felére a Gourmet Guides segítségét kértük, hogy szervezzenek egy rendkívüli, kellemes vacsorát az adományozóinknak. A bevétel 100 százalékát e nemes ügyre kívánjuk fordítani.

Klubtagjaink, Merényi Krisztina és Varga Viktória (a vacsoraest szervezéssel is foglalkozó Gourmet Guides alapítói) egy remek és valóban unikumnak számító vacsorát és programot állított nekünk össze. Remélem, sokan eljönnek, részt vesznek ezen a kulináris rendezvényen!

Dévény Anna

Miért fontos számotokra, hogy a Dévény Anna Alapítvány munkáját segítsétek?

Egyrészt tapasztalatból tudjuk a módszer eredményességét, másrészt a Dévény Anna Alapítvány honlapján, Facebook oldalán sok-sok sikerről olvashatunk. Ahol egy mosolygós, egészséges nagylány köszöni meg Anna néninek a „gondoskodást”. Nehéz elhinni róla, hogy csecsemő korában bizony kevés volt a remény erre a fotóra és mosolyra. Szeretnénk egy-egy ilyen mosolyhoz mi is hozzájárulni.

A módszer segítségével a gyerekek több mint 80%-a egészséges lesz. Aki nem kapja meg a kezelést, nagy eséllyel egész életében tolókocsiba kényszerülhet. Gondolj csak bele, az nem csak a gyermek egész életére hat ki, hanem az egész környezetére is (szülők, nagyszülő, testvérek, rokonok, barátok). Ha egy emberke egészséges lesz, hány embernek könnyebb lesz az élete.

Ez a módszer a világon egyedülálló, bátran mondhatjuk, olyan hungarikum, mint a tokaji bor. Szeretnénk segíteni, hogy minél több ember megismerje a lehetőséget, és ha kell, éljen vele. A nemzetközi hálózatunk segítségével külföldön is tudjuk terjeszteni, ahol kevésbé ismerik ezt a gyógymódot.

Lovas Beáta, a Soroptimist Club Budapest elnöke

Jótékonysági vacsorán kívül még milyen formában szoktatok adományt gyűjteni?

Sokféle adományszerző lehetőség van. Klubunk rendszeresen szervez külföldi Soroptimistáknak Budapesti Barátság Hétvégét, illetve számos koncertet az Óbudai Társaskör együttműködésével. Köszönettel fogadjuk a civil szervezeteknek felajánlható 1%-t. Tavalyelőtt a vörösiszap károsultjai számára gyűjtöttünk, felkérve a hálózat tagjait 10 eurós hozzájárulással. Nagyon fellelkesültek az európai Soroptimisták, és bőséges adományt juttattak el hozzánk, amelyet a veszprémi Rotary klubbal összefogva juttattuk el a megfelelő helyre. Ezért a Soroptimista Európai Federáció kitüntetésben részesítette a klubunkat, amire nagyon büszkék vagyunk.

A mostani (november 29-ei) jótékonysági borvacsorával kiknek szeretnétek a figyelmét felhívni? Kikre számítotok vendégként?

Mindenkire, aki szereti a jó bort, a különleges kulináris, kultúrával fűszerezett estét.

Az adományozás lehetőségén kívül szeretnénk, ha jobban a köztudatba kerülne a Soroptimista hálózat. A Rotary vagy Lionel’s karitatív klubhálózatot mindenki ismeri, minket kevésbé, pedig épp oly kiterjedt és hatékony hálózat a miénk is. Szeretnénk támogatókat szerezni a támogatottjaink részére, ezért jó lenne, ha megismernének minket is, és a bizalmukat is elnyernénk. Tudjuk, ehhez idő és rengeteg jelenlét szükséges.

Terveztek-e még ilyen jellegű vacsorát?

Igen, már sok külföldi is jelezte, hogy szeretne jönni, de a férőhely korlátozott és már csak néhány asztal szabad, ha jól tudom. Remélhetőleg a vacsora kellemes lesz és sikert arat, Fanni pedig egy mosolygós, egészséges nagylánnyá cseperedik.

A vacsoraest meghívójáért klikkelj a MEGHÍVÓ szóra!

Hozzászólás Facebookkal

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges.