Tokaj legnemesebb boraival segítenek

A Tokaj-Hétszőlő Birtok kereskedelmi igazgatója, Oroszlán Tamás méltán büszke boraikra, és örül, hogy november 29-én egy különleges vacsoraest keretében tudja bemutatni ezeket a nemes nedűket. Az pedig külön öröm számára, hogy a Soroptimist Club Budapest felkérésére egy jótékonysági vacsora sikeréhez járulhat hozzá, ahol egy beteg kislány gyógyulásához gyűjtenek pénzt.

Milyen sajátosságai vannak a Tokaj-Hétszőlő Birtoknak, hol helyezkedik el és mit kell tudni a történetéről?

Oroszlán Tamás

A Hétszőlő birtok a Tokaj-hegyalja borrégió legdélebbi csücskénél, a tokaji Kopasz-hegy oldalában található. Szinte lehetetlen eltéveszteni a birtokot, mert amikor Tokaj városába érkezünk, az egybefüggő birtok közepén egy nagy kőfalon látható a birtok neve, szoktuk mondani, olyan hollywoodos felirat szerűen. Főként déli kitettséggel rendelkezik a szőlőterület, és köszönhetően annak, hogy a Tisza és a Bodrog a hegy lábánál találkozik, magas a páratartalom. A régió legmelegebb, és talán legpárásabb területe ez, amelynek köszönhetően a Hétszőlő birtok mindig is gazdag volt aszúszemben. A név a Garai családtól származik, 1502-ből, amikor is 7 kiváló parcellát vásároltak meg, majd egyesítve azokat, elnevezték a dűlőt Hétszőlő dűlőnek. Ez a több mint 500 éves dűlő adja a magját a jelenlegi Tokaj-Hétszőlő Szőlőbirtoknak.

Birtok, amerre a szem ellát

Mekkora  az ültetvény területe, és milyen szőlőfajták találhatók rajta?

Ötvenöt hektáron terül el a szőlőbirtokunk, amely különleges módon egybefüggő birtokot jelent. Főként Furmint fajtával foglalkozunk, másodsorban pedig Hárslevelű, Sárgamuskotály és Kövérszőlő fajtát használunk.

A birtok üzemében készülő boroknak mik a legjellemzőbb vonásai?

A birtok mikroklímájának és a szinte kizárólagos lösz talajának köszönhetően a Hétszőlő borok lágyabbak, könnyedebbek, kecsesebbek és gyümölcsösebbek, mint más birtokok borai. Az elegáns, kecses borstílushoz és a magas minőséghez hozzájárul még az is, hogy a birtok az újraültetések, vagyis 1992 óta természetes gazdálkodást és borkészítést alkalmaz. 2016-ra a teljes birtok nemzetközileg igazoltan organikus szőlőbirtok lesz.

Irma néni aszút szed

Milyen volt az idei szüret, sikerült jó minőségű termést betakarítani?

Az idei év végre ismét alapvetően az aszúról szólt. Az elmúlt 4 évben nagyon ritka volt az aszútermés, és mindenki csak késői szüretet vagy száraz bort tudott készíteni. Ebben az évben nem csak sok aszúszemünk termett, de fantasztikus a minőség is. Természetesen készítünk száraz Furmintot és késői szüretelt Hárslevelű borokat is, de törekedtünk arra, hogy minél több, minél jobb minőségű aszút tudjunk készíteni 2013-ban.

Úgy tudom, hogy tokaji borokra komponált vacsoraest viszonylag kuriózumnak számít. Kihívásnak érezhető a feladat, vagy volt már hasonló rendezvényetek?

Valóban kuriózum, mert nagy kreativitás szükséges ahhoz, hogy a testes, koncentrált édes borokhoz ételpárt találjunk. De nem lehetetlen. Ezt már többször sikerült bizonyítanunk kiváló séfekkel, és biztos vagyok, hogy ez alkalommal is izgalmas párosításoknak nézünk elébe. Fontos hangsúlyozni, hogy egy aszú bor ugyan valóban koncentrált és édes, de csak úgy, mint egy vörösbornál, cserzőanyag és fantasztikus savak is párosulnak a nagy test mellé. Az általában Furmint adta savak és az aszúszem áztatásából származó cseranyagok sokat segítenek az ételekkel való párosíthatóságban.

Isteni Furmint

Hogy fogadtad a hírt, hogy a vacsoraest bevételét a Soroptimisták nemzetközi szervezetének  budapesti klubja egy beteg kislány kezelésére fordítja, ezzel esélyt adva a gyógyulására?

Hálás vagyok a Soroptimistának és az Aranyszarvas Étteremnek, hogy együtt készülhetünk erre a rendezvényre, és nagyon jó érzés, hogy egy ígéretes program lebonyolításán túl még segítséget is tudunk nyújtani. Kiváló gondolat, és nagyon köszönöm a Hétszőlő nevében is a szervezést, és hogy ennek részesei lehetünk.

A november 29-ei jótékonysági borvacsora részleteit a MEGHÍVÓ szóra klikkelve találod.

Hozzászólás Facebookkal

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges.