Több mint 100 millió egy üveg whiskyért

A világ legdrágább whiskyjének készítője a Macallan, akik 64 éves skót maláta párlata a Sotheby New York-i aukcióján több mint 100 millió forintnak megfelelő amerikai dollárért kelt el.

Tökéletes italhoz tökéletes üveg

A legjobb skót whiskyt készítő lepárló műhelyek között a Macallan rendszeresen a toplista élén szerepel. Az aukcióra bocsátott pémium italát azonban nem mindennapi üvegbe töltötte, egy gyönyörű Lalique dekanter volt a „ruhája”.

Ez a whisky több szempontból is különleges: a legidősebb és legritkább Macallan párlat, amit valaha is palackozott a híres párlatkészítő, illetve a „nagy mű” éppen Rene Lalique – a világ egyik leghíresebb kristályüveg készítő művésze – születésének 150. évfordulóján került kapalács alá. A könnyű, bársonyos és fűszeres 42,5 %-os tiszta maláta whisky már április hatodikán debütált Párizsban, és hosszú utat tett meg New York-ig.

Gyönyörű, különleges és finom

Egy világturné során számtalan híres városban fordult meg, ahol mindenhol mintadarabokat árvereztek el belőle, majd a befolyt összeget jótékonysági célra ajánlották fel. Fejlődő országok kapták vízellátásuk korszerűsítésére, hogy tiszta és fertőzésektől mentes vízet fogyaszthassanak. Erre a célra a turné végére 600 ezer amerikai dollár, több mint 130 millió forint gyűlt össze.

A turné fénypontja azonban a New York-i Sotheby aukció volt, ahol közel 102 millió forintnak megfelelő dollárért talált gazdára a gyönyörű üvegbe zárt zamatos ital. Ez jócskán túlszárnyalja a Macallan eddigi rekordját, amelyet 2007-ben állított fel. Ekkor 54 ezer dollárért (közel 12 millió forintért) vásárolták meg egy aukció keretében 1926-os évjáratú skót whiskyjüket.

Hozzászólás Facebookkal

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges.