Sütés-főzés mexikói módra

A tradicionális mexikói ételek íze azért is olyan különleges, mert nagy gondot fordítanak a hozzávalók előkészítésére, elsősorban a textúrájukra, és az sem mindegy, hogy milyen edényben főzik vagy sütik meg a fogásokat. Egy-egy étel elkészítése szinte rituálénak számít.

A híres kőmozsár

A konyhaművészetben az a nagyszerű, hogy mindennek megadják a módját. A mexikói szakácsok ezt nagyon jól tudják, hiszen sokszor használnak olyan speciális edényeket, amelyeket már őseik is. A hagyományőrzés fontos számukra, jól tudják, hogy például a kőmozsárban őrölt fűszernek nincsen párja. Ezt a fajta mozsárt már az aztékok és maják is használták, bazaltkőből faragták ki és állatfejjel díszítették, legtöbbször disznóéval. A három lábú edény nemcsak fűszer őrlésére használták, hanem salsát és guacamolét (avokádókrém) is készítettek benne. A tökéletes molcajete (kőmozsár) azt volt, amiben ha megőrölték a rizsszemeket rizslisztté, abban nem maradtak bazaltkő darabok.

A mexikóiak még a mai napig szeretik nomád stílusban elkészíteni ételeiket. A szabad tűzőn készült fogások öntöttvas vagy kerámia edényben rotyognak, de népszerű a mexikói barbecue, a barbacoa is. Náluk az ételt nem csak a füst járja át a grillrácson, a gőzölés is nagyon fontos. Éppen ezért egy üst vizet tesznek három láb mélyre a földbe, az izzó parázsba, majd az üst felé teszik a rácsot a kaktusz- vagy banánlevélbe csomagolt hússal. A forró vízbe zöldségeket és fűszereket szórnak, a lyukat az üsttel és a ráccsal együtt nedves földdel fedik be. Így a füst és a forró gőz átjárja az ételt, a vízben megfő a zöldség, a rácson párolódik a levelekbe tekert hús. A húsok közül a legkedveltebb a marhafej, bárány vagy disznó.

Egy nagytányérnyi chorizo

Mexikóba tradicionális ételeket az utcai árusoknál (birria) is megkóstolhatunk. A tortillát öntöttvas serpenyőben készítik, akár az étterem előtt is látni asszonyokat, akik frissen sütik ezeket a kerek, kukoricából készült lapokat. A szaftos pörkölt ünnepek étele, a húslevest pedig egy egész álló nap főzik, lassú tűzön, addig, amíg le nem esik a csontról a hús. A mexikói reggeli is emberes, például taco kagylóba tesznek babot és tojást, majd salsával és sajttal ízesítik. A mexikói omlett se csak tojásból áll, itt sem hiányozhat a friss salsa és sajt, ezzel töltik meg. És ha már az emberes étkeknél tartunk, a chorizóról sem feledkezhetünk meg. Ez nem más, mint a mexikói kolbász disznó fejhúsból, jó fűszeres és akárcsak a magyarnak, szép piros színe van a paprikától.

Hozzászólás Facebookkal

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges.