Sokrétű borok, akár csokikhoz is!

A Villa Tolnay birtoka

Villa Tolnay – Interjú Nagy László birtokigazgatóval


A Villa Tolnay borok nagyon sokrétűek. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy a decemberi rendezvényünkön csokikkal fogjuk összekóstolni eme remek nedűket. Nagy Lászlót, a borház birtokigazgatója adott nekünk interjút, és minden érdeklődő kérdésünkre válaszolt.

A bor és csoki kóstolóhoz nagyon szép borsort kaptunk tőletek. Köztük van esetleg a Villa Tolnay zászlósbora is? A sorból melyik tételre vagy a legbüszkébb?


Nagy László birtokigazgató

Mindegyikre büszke vagyok, ebből a szempontból nem tudnék választani. De hogy ne kerüljem ki a kérdést, elmesélek egy közelmúltbeli történetet. Rendszeresen járunk Burgundiába Philippel, a pince tulajdonosával tapasztalatokat gyűjteni. Ott vásároltuk a vesszőket a Csobánc-hegyi chardonnay telepítésünkhöz és az ottani minta alapján készítettük el 2011-es borunkat, ami az új telepítésünk szűztermése. A bort hordómintaként mutattunk be Burgundiában, ahol az ottani borászok Premier cru kategóriába sorolták, ami óriási elismerés volt számunkra.

Mióta készülnek borok Villa Tolnay név alatt?


A birtok alapításának éve és első évjárata 2004 volt. Jómagam 2008 óta dolgozom a Villa Tolnaynál azzal a céllal, hogy a korábban visszavonultan tevékenykedő pincészet egyre több figyelmet kapjon.

Villa Tolnay bor a vacsorához

Pontosan mit csinál egy birtokigazgató?

A birtokigazgató a birtok gazdálkodásáért, szőlőterületeiért és boraiért felel, miközben a termékek piaci sikerén is dolgozik. Ez egy nagyon sokrétű munka, amelyben keveredik a szőlészeti-borászati szakmai és az úgynevezett irányítói, menedzseri feladat. Igazából minden részét élvezem – a traktorról való permetezéstől a kereskedelmi tárgyalásokig –, bár az gyakran jól jönne, ha egy nap nem csak 24 órából, vagy egy hét nem csak 7 napból állna…

Sajttal és dióval is tökéletes a bor

Van-e tapasztalatotok bor és csoki (bonbon) összekóstoltatásban vagy ez még egy szűz terület? Miért érdekes számotokra ez a „műfaj”?

Mindenképpen érdekes műfaj, mégpedig azért, mert a bor sokrétűségét bizonyítja. Tapasztalataink szerint a nagy vörösborok jól harmonizálnak a magas kakaótartalmú étcsokoládékkal, de ezen a különleges kóstolón ennél tovább megyünk…

Milyen csokikat tudnál elképzelni a fehérborokhoz és milyet a vörösborokhoz, mint borértő? Szerinted melyiknek mi állna jól?

Karácsonyra is remek ajándék a bor

Más elképzelni és más megtapasztalni, néha magam is meglepődöm, hogy milyen extrém párosítások lehetnek működőképesek. Ha adott tízféle bor és tízféle különböző töltelékű bonbon, akkor első lépés ezek megismerése, a második a párosítás, a harmadik az összekóstolás. Elképzelhető, hogy lesz olyan bor, amihez nem passzol csokoládé, de olyan is, amihez többféle is passzol.

Karácsonyra – ajándéknak vagy az ünnepi vacsorához – melyik borotokat ajánlanád, és miért pont ezt?


A 2006-os kései szüretelésű Rajnai rizling válogatásunkat, a Rheingold-ot, ami egy pazar desszertbor. Kóstolásra csábító illatában sárgabarack és méz keveredik a palackérlelésből származó izgalmas tercier aromákkal. Olajos textúra, selymes, nagyon gazdag korty jellemzik, hosszú utóízzel. A különleges alkalmak bora, bár az is igaz, hogy ha egy ilyen bort bont az ember, az bármelyik hétköznapot különlegessé varázsolja.

December 12-ei bor és csoki kóstolónknak a meghívóját ITT találod. A borsort a Villa Tolnay Borház állította össze.

Hozzászólás Facebookkal

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges.