Sokko, Sokko, Sokkoládé…

Pénzes Kata egy olyan bonbon-készítő, aki jó értelemben szeretné sokkolni vásárlóit. Általában olyan kreációkkal, vagy ahogy ő mondja ehető „ékszerekkel” rukkol elő, amelyek amellett, hogy szemet gyönyörködtetőek, ízviláguk is nagyon különleges.

  • Mióta foglalkozol bonbon-készítéssel?
  • A bonbon- készítéssel, csokoládé megmunkálásával már több éve foglalkozom, a „piacon” 2 éve vagyok jelen.
  • Hol tanultad a bonbon-készítést?
  • A bonbon-készítés is, mint sok más szakma, tanulható, de igazán azóta érzem magaménak, amióta a saját „ékszereimet” hozom létre. Mert minden termékem hosszú, összetett munka eredménye.
  • A chili eperrel jó párosítás!

    A bonbonok ízvilágát hogyan találod ki? Mennyi ideig tart, míg egy kreáció megszületik?

  • Mai napig először a fejemben születnek meg az elképzelések és az íz párosítások is, és csak utána kísérletezek. Van, ami rögtön, elsőre sikerül, de már volt olyan is, hogy hónapokig nem sikerült a kigondolt íz-világ.
  • A névválasztás, Sokkoládé nagyon találó. Mi az üzenete ennek a névnek?
  • A név bár sokkoló néha, de úgy érzem, elérte célját, mert sokkol is! Van, aki először arra gondol, hogy ezek kövek, vagy ékszerek, és döbbenten veszik tudomásul, hogy ez csokoládé. Sokkolni szerettünk volna és szeretnék a jó értelemben. Felhívni a figyelmet, hogy ilyen is lehet egy finomság – egy ékszer. És az ízével is szeretnénk sokkolni, mert mi friss bonbont kínálunk, friss, finom alapanyagokból, hozzáadott cukor vagy édesítőszer nélkül.
  • Nagyon szép a bonbonjaitok dizájnja. Ezek a formák, színek kinek az ötletei?
  • Saját magam által kifejlesztett technikáim vannak a pralinék „házának” kialakításakor. Itt is figyelmet szentelek az egészséges színezékekre. Mert a természet is színes, csak fel kell kutatni azokat az alapanyagokat, amiket csokoládéra majd alkalmazhatok.
  • Maj-Szi, ahogy Kata szereti

    A forma- és ízvilág is nagyon különleges. Számodra melyik kreáció a legkülönlegesebb (legextrémebb) és miért? (Bennem a zöld bonbon íze és külseje hagyott mély nyomot, teljesen pozitív értelemben.)

  • A töltelékek receptúrájának a kialakítása külön élvezet, mert olykor fura párosítások hozzák a legnagyobb meglepetést. A legbüszkébb a „Maj-Szi”-ra vagyok, ez nem más, mint Majorannás-Szilva. Zöld külseje kifejezetten vonzó mindenkinek, vannak ínyencek, akik a rögtön kiválasztják, van olyan is, aki visszautasítja. De erre csak azt szoktam mondani, hogy mindenkinek más ízlik, ez így van rendjén.
  • Csapatban vagy egyedül dolgozol?
  • Egyedül dolgozom, sok lelkes kóstolóval. Azonban ez nemcsak a csokoládé készítésről szól, hanem egy vállalkozás rengeteg más munkával, abban pedig a férjem segít, ő abban kreatív.
  • Melyek a slágertermékeid?
  • Szokták tőlem kérdezni, hogy melyik a legfinomabb. De erre nem tudok válaszolni, mert mindenkinek más finom. Van, aki a fahéjas barackosat, vagy az epres rózsásat szereti, de van, aki a feketeborsosat és az epres chiliset. Van, aki a mogyorósért, a kókuszosért vagy éppen a kávésért rajong. Nekem a passiógyümölcsös a kedvencem kandírozott narancshéjjal.
  • A sárgabarackos igazi klasszikus

    Mennyire jutnak el hozzátok a Sokkoládé fogyasztók kívánságai, ők milyen bonbont kóstolnának meg szívesen? Vannak-e visszajelzések és ezeket figyelembe veszitek-e?

  • Szerintem nem lenne Sokkoládé, ha nem lenne a sok pozitív visszajelzés. A vásárok előnye az, hogy ott személyesen találkozom a vevőkkel, és bár nem lehet mindenki ízlésének megfelelni, de számomra fontos, hogy ők mit szeretnek benne vagy hiányolnak.
  • Mi a kézműves bonbonok előnye?
  • Mivel termékeim frissen fogyasztandók, a Sokkoládé nem tud és nem is akar egy tömegtermék lenni. Finomsága éppen abban rejlik, hogy kézzel készül, adalékok nélkül, egészséges alapanyagokból és sok szeretettel, ezen változtatni nem szeretnénk. Legtöbbször megrendelésre gyártunk rövid szavatossága miatt. De eddig még nem volt gond, mindig időben elfogyott.
  • Számíthatunk-e tőletek valami igazán különleges termékre a közeljövőben?
  • Tavasszal a hölgyeknek szeretnék új termékekkel kedveskedni, de ezt még egyelőre titok övezi.
  • Hol lehet a Sokkoládé finomságait megvásárolni?
  • Budapesten majdnem teljes választékunk a Hungarikum Desszert Boltban kapható.

Nemsokára honlapjukon (Sokkoládé.hu) látható lesz a tavaszi kollekció is.

Hozzászólás Facebookkal

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges.