Rekord árú teáskannák

Híresek és drágák

A gyűjtők akár dollármilliókat is képesek kifizetni egy-egy különleges teáskannáért, főleg akkor, ha legendás darabról van szó. A legdrágábban egy 18. századi teáskanna pár kelt el 2011-ben, egy titokzatos kínai gyűjtő 2,18 millió amerikai dollárért vásárolta meg őket.

Csorba, mégis kapós

A híres aukciós házak kínálatában szinte minden drága és híres régiség megtalálható, miért lenne éppen egy nagyon kedvelt használati tárgy, a teáskanna ez alól kivétel. A gyűjtők egy-egy szebb darabért akár dollármilliókat is képesek kifizetni. Sőt, még tökéletesnek sem kell lennie a kannának, hiszen a Top5-ös listán szerepelők közül az egyik bizony csorba. A 250 éves Wedgwood kanna ugyanis törött, és mindössze egy csésze teát lehet benne elkészíteni, viszont értéke eszmei, hiszen az 1765-ben készült, ezért nem véletlen, hogy éppen a bélyegtörvény ellen protestálók jelmondata van ráírva. Ez a nagy felháborodást keltő törvény vezetett ugyanis a híres bostoni teadélutánhoz. A kanna 2009-ben 130 ezer dollárért kelt el, negyvenszeres áron, mint amennyire számítottak.

Híres mester műve

Az 1736-95 között készített vörös koráll teáskannák a Csing dinasztia egy tehetséges festője által díszített tájképekkel 1,26 millió dollárt is megértek egy hongkongi gyűjtőnek. Bíbor agyagból 1943-ban még ennél is értékesebb teázásra szánt elegáns vonalvezetésű mű készült, 1,32 milliót fizetett ki érte 2013-ban egy hongkongi aukción a „nyertes” licitáló. Gu Jingzhou mester teáskannái azonban még ennél többet is érnek, erre remek példa egy másik, 1948-as alkotása, amely kereken 2 millió dollárért talált gazdára 2010-ben egy pekingi aukción. Különlegessége a bambuszpálcával „belevésett” felirat volt. A legdrágább kannák, amiket aukción adtak el, a 18. századból származnak, és leginkább Hamupipőke tökhintójára emlékeztetnek. Egy kínai gyűjtő „csapott le” rájuk, 2,18 millió amerikai dollárért lett az övé ez a két gyönyörűség.

Hozzászólás Facebookkal

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges.