Piemonti sajtfondü

A Dalla cucina, per te gasztroblog szerzője a Giro d’Italia alkalmából Piemonte tartományból származó finomság receptjével lepte meg olvasóit. A fontina sajtot a világ legjobb sajtjának tartják, nem véletlen, hogy a blogger is teljesen odavan érte. A fontina rendkívül jól olvad, ezért szívesen teszik levesbe, sajtos risottóba, mártásba, de ezzel, és kizárólag ezzel készül a sajtfondü is. Hogy hogyan? Most megtudhatod.

A fondühöz:

220 g fontina sajt
100 ml száraz fehérbor (hagyományosan: 120 ml tej)

Ennivalóan finom!

140 ml tejszín (hagyományosan: 120 ml tejszín)
2 db tojássárgája
80 g vaj

frissen őrölt feketebors
frissen reszelt szarvasgomba / szarvasgombás só / szarvasgombás olívaolaj
A mártogatáshoz
1 db ciabatta, baguette, vagy egyéb rusztikus kenyér
friss zöldségek, most:
- koktélparadicsom
- paprika, csíkokra vágva
- újhagyma
- gombafejek, félbe vágva
- karfiolrózsák, sütőben roppanósra sütve
- zöldspárga, darabokra vágva, olívaolajban kisütve

 

1. A nyers zöldségeket egy-két falatnyi nagyságra felvágom, és egy tálon ízlésesen elrendezem.

2. A karfiolt kisebb rózsákra szedem és 150 °C-os sütőben 20 perc alatt roppanósra sütöm.

3. A spárga (lehet fehér is) végét letöröm (ott törik, ahol már nem jó) és két-három részre vágom. Olívaolajban először a szárát megsütöm, közben rázogatom. Az utolsó pár percben hozzáadom a spárgafejeket is.

4. A kenyeret kockákra vágom és kevés olívaolajjal meglocsolva beteszem a 180 °C-os sütőbe, míg megpirul. A kenyeret szeletekben is lehet hagyni (ahogy én most), és pirítani sem szükséges, bár úgy kétségtelenül jobb lesz. Ahogy tetszik.

A tökéletes sajtfondü

5. Ha minden zöldség kész, elkészítem a fondüt. Ekkorra már érdemes megteríteni és mindent előkészíteni.
Egy kisebb lábasban felmelegítem a bort és a tejszínt. Eközben kockákra vágom a sajtot, a kérgét ne felejtsük el levágni. Ha forró már a folyadék, beleteszem a sajtot és alacsony hőmérsékleten, néha megkeverve felolvasztom. Nagyon fontos, hogy alacsony hőmérsékleten dolgozzunk, különben kicsapódhat a sajt és kettéválik!

6. Mikor egynemű lett a sajt, beleütöm a tojássárgáját és elkeverem benne. Addig keverem, míg elkezd sűrűsödni, ez csupán néhány perc, de folyamatosan keverni kell.

7. Belekeverem a hideg vajat, sózom és borsot tekerek bele. A tetejére reszelek egy kevés szarvasgombát, vagy szarvasgombás sót szórok rá (ez volt nekem), esetleg szarvasgombás olívaolajat locsolok a tetejére.

Most már lehet tálalni, a legjobb egy kis spirituszégő vagy mécses fölött, ami melegen, olvadtan tartja a  fondüt.

A teljes cikk ITT található!

Jó étvágyat!

Hozzászólás Facebookkal

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges.