Paszta és olaj az egészség szolgálatában

A hal illatú szójapaszta és a vitaminbomba mogyoróolaj szintén kedvelt alapanyag a kínai konyhában. A szójababból készült paszta például remek gyulladáscsökkentő, és a mogyoróolajhoz hasonlóan telis-tele van vitaminokkal. A török mogyoró olaja pedig amellett, hogy első osztályú antioxidáns, bőrszépítő erővel is bír.

Szójapaszta

Szójapaszta (doubanjiang), egy hal illatú eledel

Apróra zúzott, leginkább valamelyik gabonával fermentált szójabab, amely ízletes és magas a fehérjetartalma. A humuszhoz hasonló állagú, viszont az előállítása során a halra emlékeztető illata (szaga) van. Nagyon sós, sűrű paszta, melyben különböző zöldségeket lehet mártogatni. A fermentálás miatt hasznos baktériumok szabadulnak fel benne, ennek köszönheti gyulladáscsökkentő és antioxidáló hatását, de vitaminokban is gazdagabb lesz. Nagy mennyiségben tartalmaz fitoösztrogéneket, melyek szerepet játszanak a menopauza tüneteinek enyhítésében, valamint a csontritkulás megelőzésében.

Szépítő mogyoróolaj

Mogyoróolaj: intenzív ízvilág és szépítő erő egyben

A mogyoróolaj a török mogyoró terméséből készül, íze meglehetősen intenzív. Magas E-vitamin tartalma miatt főleg külsőleg alkalmazzuk bőrápolásra, így kiváló hidratáló, és segít az ekcémák elleni küzdelemben. Viszont salátákra téve vagy csak magában fogyasztva is egészségünket szolgálja. Csökkenti a koleszterinszintet és a vérnyomást, enyhíti a cukorbetegség tüneteit. Sokféle vitamint tartalmaz (E-, F-, D-, B-vitamin), melyeknek köszönhetően antioxidáns hatású és erősíti az immunrendszert. Csökkenti az érelmeszesedés kockázatát és az emésztésre is jótékony hatással van.

Szerző: Pekáry Dorottya táplálkozási szakértőnk

Hozzászólás Facebookkal

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges.