Osztrák borutak ínyenceknek

© Steiermark Tourismus / ikarus.cc

Stájerországot a borutakon is bebarangolhatjuk. Ennek a programnak nagy előnye, hogy se szomjas, se éhes nem marad az ember, és ha még egy kis biogazdaság látogatással is egybekötjük, akkor garantált a kulináris Kánaán.

Az úgynevezett „Buschenschank”, vagyis a vidéki borozó az egyik legkedveltebb formája annak, hogy Stájerország 8 borútján megpihenjünk, beszélgessünk, helyi ízeket kóstoljunk és új energiával töltődjünk fel. A borászok azon joga, hogy saját készítésű borukat a saját házukban minden különösebb engedély nélkül értékesíthessék, egészen II. Jószef császár egy 1784-ben hozott rendeletéig nyúlik vissza. A rendelet eredetileg arra vonatkozott, hogy a borász bemutathassa aktuális újborát a település lakóinak. 230 évvel később a vidéki borozók kínálata a vegetáriánus és vegán uzsonnáknak köszönhetően aktuálisabb, mint valaha. Kortalanok ugyanakkor a fatányéros uzsonnák, az otthonos légkör és a környező szőlőskertekre nyíló csodás kilátás. Ausztria zöld szívében több mint 800 vidéki borozó várja vendégeit.

© Steiermark Tourismus / www.bigshot.at

A fogadókkal és éttermekkel ellentétben a vidéki borozókban csak hideg ételeket és saját készítésű borokat lehet felszolgálni. Egy önálló „Buschenschank-törvény” szabályozza, hogy pontosan mit lehet kínálni és mit lehet esetleg még pluszban hozzávásárolni. Egy vidéki borozóban például kávé vagy sör nem megengedett. A Buschenschank-kínálat egyik legkedveltebb és legrégebbi ételkreációja a klasszikus fatányéros uzsonna. A név árulkodó: egy fadeszkán a legkülönbözőbb főtt és füstölt sonkavariációkat, sült oldalast vagy sertéssültet, füstölt kolbászt, sajtot, különböző krémeket, szalonnát, friss zöldségeket szolgálnak fel, és természetesen a reszelt torma sem hiányozhat. Az idő természetesen a Dél-stájer Borút mentén található borozókban sem állt meg. Itt is követik a legújabb táplálkozási trendeket és a 2014-es szezontól már vegán és vegetáriánus uzsonnát is kínálnak a Buschenschankok.

A bioborok egyre fontosabb témának számítanak, mert egyre több borász foglalkozik bio- vagy biodinamikus szőlőtermesztéssel. Stájerországban például már van egy borászat, amely teljes mértékben klímasemleges módon üzemel. Az idei nyártól speciális borkóstolásokat is kínálnak ebben a témakörben.

© Steiermark Tourismus / Hagspiel

Bio-borkóstolás
A különleges illat- és érzékelési tanfolyam célja, hogy megnyissa a bor titkaihoz, aromáihoz és illataihoz vezető kapukat A bio- és biodinamikus borok sokak számára még egy kifejezetten új és felderítetlen terepnek számítanak.

  • az érzékszervek tudatos használata
  • szagok, illatok és aromák felismerése
  • a bio- és biodinamikus borok jellemzői
  • borértékelés
  • különböző borok kóstolása

Nemcsak a bioborászatok, de a biogazdaságok is érdekesek lehetnek. Összesen 20 stájer biogazdaság nyitja meg kapuit az érdeklődők előtt és enged bepillantást a biogazdálkodás változatos és élményteli világába. A programhoz a tartomány legkülönbözőbb pontjain található és eltérő gazdálkodást folytató biogazdaságokat választottak ki: Leibnitztól Bruck an der Muron át egészen Murauig, a faj igényeinek megfelelően történő sertéstartástól a gabonatermesztésen át egészen a biológiai elvek alapján megvalósuló méztermelésig terjed a paletta. A program alkalmával természetesen minden érzékszervünket próbára tesszük, így a különböző kóstolások sem maradhatnak el.

Borélmény Arno Berglerrel: www.weinerleben.at
További időpontok és borszakértők: www.suedsteirischeweinstrasse.at

Stájer bioborászatok: www.bio-wein-steiermark.at
Biogazdaságok: www.ernte-steiermark.at/schauzumbiobauernhof (2014 nyarától)

Hozzászólás Facebookkal

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges.