Olaszrizling Október idén először

A főszereplő

Októberre várhatóan a legtöbb hazai borvidéken a termés nagyobbik része már a pincébe kerül. Míg a friss must az élesztőgombák munkájának köszönhetően lassan borrá erjed, ezzel párhuzamosan egy új kezdeményezés kel életre. Idén októberben első ízben kerül megrendezésre az Olaszrizling Október, amelynek központi témája hazánk legnagyobb területen termesztett fehérszőlő-fajtája, az olaszrizling lesz.

Az olaszrizling – mint a mindennapok itala és mint prémium bor – az eddigieknél több figyelmet érdemel. Tudják ezt a vele foglalkozó borászok is; nem véletlen, hogy a programsorozat Nagy Olaszrizling Kóstolójára a koncepció meghirdetését követő két hétben a közel hatvan kiállítói hely döntő többsége elkelt.

Kóstolásra lesz bőven alkalom

A budapesti Gerbeaud Házban október 19-én 16:00-tól induló sétáló kóstolót megelőzően délelőtt három ültetett mesterkurzussal veszi kezdetét a fehérszőlő-fajtának szentelt nap. Az Osztrák Borakadémia elnöke, Josef Schuller Master of Wine és Kielmayer Kristian AIWS osztrák és magyar olaszrizlingeket hasonlít össze, Dr. Mészáros Gabriella AIWS a Terra Hungarica borkínálatában szereplő olaszrizlingek, furmintok és chenin blanc-ok eltérő karakterét vizsgálja, míg Jásdi István, a Balatonfüred–Csopaki borvidék meghatározó termelője a különböző dűlők borra gyakorolt hatását elemzi, természetesen olaszrizlingeken keresztül. A délután és este zajló sétáló kóstoló után 22:00-tól pedig hajnalig tartó borbuliban vehetnek részt az érdeklődők a NU bisztróban.

A hónap folyamán azonban nem csak ezen a napon lehet majd elmélyedni a fajta széles kínálatában. A borkereskedések, éttermek, oktatási intézmények októberben az egész ország területén olaszrizling-kóstolókat, borvacsorákat tartanak, valamint napi ajánlatokat, különleges csomagokat állítanak össze azoknak, akik még alaposabban szeretnék megismerni ezt a szőlőfajtát.

Az étel és bor párosítás is fontos!

A Winelovers, az Olaszrizling Október életre hívója mellett a Borászportál, valamint a Vinoport.hu szakmai partnerekként vesznek részt a program szervezésében. „Nagyon örülök, hogy ilyen pozitív fogadtatásra talált a kezdeményezés mind a borászok, mind a többi szakmai partner körében. Bízunk benne, hogy a fogyasztók részéről is nagy lesz az érdeklődés iránta” – mondta Harsányi Dávid, a program egyik szervezője. „Szakmai szempontból fontosnak tartjuk a megmozdulást, hiszen ez is hozzájárulhat ahhoz, hogy az olaszrizling elnyerje méltó helyét a hazai fogyasztók körében” – tette hozzá Tóth Adrienn, aki a Vinoport.hu főszerkesztőjeként tevékenyen részt vesz az Olaszrizling Október programjának kialakításában.

Még több infó: www.olaszrizlingoktober.hu

Hozzászólás Facebookkal

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges.