Hadarik Ritától, a Rita Konyhája szerzőjétől kértük el egyik kedvenc receptjét. A családban nagy favorit a baracklekvár, amit Rita “teljesértékű” gasztrofilozófiája jegyében a lehető legegészségesebben készít el, és málnával is színesít.
Hozzávalók:
4000 g érett kajszibarack
1 db citrom leve
300 g xilit vagy nyírfacukor
2 rúd vanília
30 g pektin (pl. Kaldeneker lekvárosház)
Málna opcionálisan, de maximum 500 g
Az üvegeket alaposan átmossuk, majd forrásban lévő vízben sterilizáljuk. A kupakokat is. Nagyon fontos, hogy minden patyolat tiszta legyen. Az üvegeket egy tiszta konyharuhán nyílásukkal lefele lecsepegtetjük, nem törölgetjük a belsejét sem.
A barackokat átnézzük. A nagyon érett, de nem sérült darabok jók lekvárnak. Az esetleges sérüléseket, rothadt részeket vágjuk le, vagy inkább ne is használjuk fel a lekvárhoz. A barackokat megmossuk, majd egy nagy fazékba daraboljuk. TIPP: Én nem héjazom le, mert leturmixolom.
A barackokat egy nagy merőkanállal összenyomkodjuk, majd egy botmixerrel pürésítjük. Elkezdjük forralni. Belecsepegtetjük a citrom levét, és beletesszük a kettévágott vaníliák magját és a héját is. Közben a cukrot összekeverjük a pektinnel. Amikor forr a lekvár (közben folyamatosan kevergetjük), hozzáadjuk a pektines cukrot, és további 5 percet forraljuk. Majd azonnal beletöltjük az előkészített üvegekbe.
Fontos, hogy nagyon tele szedjük az üvegeket, majd csavarjuk rá a tetőket, és fordítsuk meg az üvegeket a fejükre egy percre. Ha málnával szeretnénk készíteni, akkor a forró barackba keverjük óvatosan a megmosott málnaszemeket vigyázva arra, hogy ne törjenek össze. A lekvárokat száraz dunsztba, lassan hűtjük le.
Forrás: Rita Konyhája