Málnás kajszibaracklekvár

Hadarik Ritától, a Rita Konyhája szerzőjétől kértük el egyik kedvenc receptjét. A családban nagy favorit a baracklekvár, amit Rita “teljesértékű” gasztrofilozófiája jegyében a lehető legegészségesebben készít el, és málnával is színesít.

Rita lekvárja

Hozzávalók:

4000 g érett kajszibarack

1 db citrom leve

300 g xilit vagy nyírfacukor

2 rúd vanília

30 g pektin (pl. Kaldeneker lekvárosház)

Málna opcionálisan, de maximum 500 g

 

Az üvegeket alaposan átmossuk, majd forrásban lévő vízben sterilizáljuk. A kupakokat is. 
Nagyon fontos, hogy minden patyolat tiszta legyen.
 Az üvegeket egy tiszta konyharuhán nyílásukkal lefele lecsepegtetjük, nem törölgetjük a belsejét sem.

Belőle készül a finom lekvár

A barackokat átnézzük. A nagyon érett, de nem sérült darabok jók lekvárnak.
 Az esetleges sérüléseket, rothadt részeket vágjuk le, vagy inkább ne is használjuk fel a lekvárhoz.
 A barackokat megmossuk, majd egy nagy fazékba daraboljuk.
 TIPP: Én nem héjazom le, mert leturmixolom.

A barackokat egy nagy merőkanállal összenyomkodjuk, majd egy botmixerrel pürésítjük.
 Elkezdjük forralni.
 Belecsepegtetjük a citrom levét, és beletesszük a kettévágott vaníliák magját és a héját is.
 Közben a cukrot összekeverjük a pektinnel. 
Amikor forr a lekvár (közben folyamatosan kevergetjük), hozzáadjuk a pektines cukrot, és további 5 percet forraljuk.
 Majd azonnal beletöltjük az előkészített üvegekbe.

Fontos, hogy nagyon tele szedjük az üvegeket, majd csavarjuk rá a tetőket, és fordítsuk meg az üvegeket a fejükre egy percre.
 Ha málnával szeretnénk készíteni, akkor a forró barackba keverjük óvatosan a megmosott málnaszemeket vigyázva arra, hogy ne törjenek össze.
 A lekvárokat száraz dunsztba, lassan hűtjük le.

Forrás: Rita Konyhája

Hozzászólás Facebookkal

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges.