Holnap, azaz március 20-án a francia kis süti korongok körül fog forogni a világ az Erzsébet téri Akváriumban. Ez a falatnyi színes habcsoda nálunk is egyre népszerűbb, amit mi sem bizonyít jobban, minthogy egy teljes délutánt meg lehet tölteni macaronnal kapcsolatos programokkal.
Az Akváriumban délután három óra és este kilenc között minden a macaronról fog szólni. Amilyen pici ez az édesség, annál nagyobb port kavar a gasztronómiában. Megosztó finomságról van szó, hiszen sokan nem értik, hogy egy teasüteménynek miért kell ekkora felhajtás. Tény, hogy a franciák mindig is értettek a marketinghez, sőt annyira ügyesek, hogy az eredetileg olasz gyökerekkel rendelkező desszertet ma már franciának tartjuk. Párizsban hatalmas kultusz övezi ezt a darált mandulából, cukorból és (cukorsziruppal felvert) tojásfehérjéből készül sütit, a cukrászdák kínálatában szinte mindenhol megtalálható. Első ránézésre egyszerű desszertnek tűnik, ám a hozzáértők nagyon jól tudják, hogy szakértelem és rutin nélkül nem lehet jól elkészíteni. A töltelék a macaron lelke, ez adja jellegzetes ízét. Nem más, mint két kis, általában három centi átmérőjű korong közé zárt ízbomba.
Magyarországon csak néhány cukrászda meri csak felvenni a repertoárjába, ám ezek közül sokan ott lesznek a Macaron Napon, hogy megmutassák, nem csak a franciák képesek tökéletesen elkészíteni. Igazi színkavalkádban lesz annak része, aki kilátogat a rendezvényre, hiszen ahány koron, annyi árnyalat. A macaron egyáltalán nem unalmas desszert, éppen ezért remek téma a szakácskönyv írók, ékszer- vagy éppen szappankészítők számára is. Még Zólyomi Zsoltot, az Orrot is megihlették, aki macaron illatot komponál a süti tiszteletére. Lesz természetesen verseny, ahol az év macaronját keresik majd. Érdemes tehát megnézni és főleg megkóstolni a macaronokat, mert ezek a finomságok nem csak színt visznek az életedbe, de meg is édesítik azt.
Macaron Nap hivatalos oldala ITT!
A cikkben szereplő fotók a Macaron Nap honlapjáról származnak.