Lekvárok hangulatokra hangolva

2. rész

Ibolya a lekvárhoz

A lekvár akkor a legfinomabb, ha jó szívvel és színtiszta gyümölcsből készül. A gondoskodás érződik a zamatán. Ezt Pásztor Kisztina tudja a legjobban, hiszen ő az, aki különleges lekvárörömökkel örvendeztet meg minket.

Melyik a legnépszerűbb terméked?

Több is van. A levendulások közül a levendulás citrom.  A borosok közül az aszús birs. A csokoládésok közül a mentás csokis kajszi. A zöldségesek közül a lecsólekvár. A virágosok közül a rózsalekvár. A család kedvence a citromfüves feketecseresznye.

Mi jelent kihívást a jövőre nézve neked?

Biztosan furcsán hangzik, de nekem minden egyes adag lekvár kihívás. Minden piac, minden kóstoló egy-egy fontos megmérettetés.  Folyamatosan kell a visszajelzés, érezni kell, hogy valóban egyszerűen íz és öröm az, amit készítek.

Rózsából is finom a lekvár

Milyen új ízeket tervezel még?

Most a meglévő ízeket szeretném diabetikus formában is elkészíteni. Nagyon sokan keresik és kérik, nem szeretnének kimaradni belőle. Nagy kihívás egyébként a tokaji boros lekvárok. A „Furmint Február Hegyalja Piac” programjára készítettem egy furmintos körte lekvárt. Sokan júniusban is azt keresték.

Mi alapján kombinálod az ízeket?

Elsődleges a harmónia. Úgy legyenek jelen az ízek egymás mellett, hogy emeljék ki egymást. Vannak önállóan is fogyasztható lekvárok, de vannak, amelyeket egy-egy tipikus étel, húsféleség mellé kiegészítő köretként vagy szószként képzelek és készítek el. Volt olyan este, hogy natúr és pácolt grillezett húsokhoz, sajtokhoz, majd vaníliás és csokis süteményekhez a teljes lekvárkínálatot összekóstoltuk barátainkkal. Ahány falat, annyi új és nosztalgikus ízt éreztünk a szánkban. A leghosszabb és talán a legbeszélgetősebb vacsora volt. Az is érdekes, hogy kinek mennyire harmonikus az adott párosítás, de talán ennél is érdekesebb, hogy kinek milyen régi emlékek, élmények jutnak eszébe egy-egy ízről.

A zselék is nagyon finomak!

Milyen gyakran szervezel kóstolást? Kik jönnek kóstolni?

Az első kóstolások minden esetben borkóstolással voltak egybekötve. Igazán jól illik egymáshoz a két gyümölcs alapú élmény. Egyre gyakoribb az önálló lekvárkóstoló is. Sajnos az időjárás miatt közel két hónapot késik a lekvárium átadása, így jelenleg csak szűk keretek között (a családi ház étkezőjében) tudunk kóstoltatni. Hetente általában 2-3 kóstolót tartok. Azok a tokaji vendéglátók küldenek hozzám vendégeket, akiknek fontos, hogy az ide érkezők minél több élménnyel térjenek haza. Voltak közöttük már jeles gasztronómiai szakírók, mesterszakácsok és természetesen rengeteg, az újdonságra nyitott borkedvelő.

Mik a kóstolás legfontosabb szabályai?

A legfontosabb, hogy időt kell rá szánni, ráérősen, kényelmesen. Szerencsés, ha előtte nem eszünk a szájban, orrban tartósan kötődő ízeket. Fontos a sorrend, különösen akkor, ha 15-20 lekvárt is megkóstolunk. A boroknál érvényes szabály itt is használható.

Hozzászólás Facebookkal

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges.