Kubai marhagulyás: “Ropa Vieja”

A La Bodeguita Del Medio étterem séfjének, Lázár Tamásnak a kedvenc kubai étele egy olyan fogás, amit a spanyol telepesek honosítottak meg a szigetországban. Neve ,,Ropa Vieja”, apróra tépkedett szaftos marhahús, vagyis a kubai marhagulyás. Köretnek legjobban feketebabbal elkevert párolt rizs illik hozzá, de bab nélküli rizzsel is nagyon finom. Most megtudhatjuk, hogy hogyan készül ez a finomság.

Hozzávalók:

  • Hústorony és rizshegy:)

    fél kg marhahátszín

  • 2 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 db kaliforniai paprika
  • 30 dkg hámozott paradicsom
  • babérlevél
  • bors
  • olaj
  • őrölt kömény
  • paradicsompüré
  • friss koriander
  • rizs (köretnek)

Elkészítése a következő:

Hevítsd fel az olajat egy nagy lábasban, majd tedd bele a 2×2 centisre felkockázott húst, és pirítsd meg minden oldalát. Add hozzá a hagymát és a fokhagymát valamint a babérlevelet, sózd és borsozd ízlés szerint, végül önts rá annyi vizet, hogy ellepje.

Párold teljesen puhára fedő alatt .Ha készen van, hagyd picit hűlni, de ne hűljön ki teljesen, mert akkor nehezebb a húst rostjaira tépkedni még villa segítségével is.

Marhagulyás, ahogyan a kubaiak szeretik

Egy másik lábasban pirítsd meg a hagymát és a fokhagymát, add hozzá a felkockázott paradicsomot és kaliforniai paprikát, fűszerezd babérlevéllel, őrölt római köménnyel, sóval és frissen darált borssal. Keverd hozzá a raguhoz a paradicsompürét és a hús főzőlevét. Főzd össze sűrű paradicsomos szósszá.

Vedd ki a babérlevelet, és a szálára tépkedett húst keverd bele a paradicsomos raguba, majd forrald össze, hogy az ízek átjárják a húst. A végén keverj bele apróra vágott friss koriandert, aminek íze még jobban feldobja az ételt.

Köretként a párolt rizst ajánlanám, de hidegen is fogyasztható friss kenyérre kenve, mint húskrém.

Jó étvágyat hozzá!

Hozzászólás Facebookkal

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges.