Kuba, mint gasztrocélpont

A budapesti La Bodeguita Del Medióban megismerhetjük az izgalmas, egzotikus kubai konyhát, a jellegzetesen karibi ételeket. A grillen készült finomságokhoz jól csúsznak a különleges koktélok, a nehéz ételnek számító feketebab pedig biztosan nem üli meg a gyomrunkat, ha jófajta rummal öblítjük le. Ezen a vidéken a főzőbanán is nagy kedvenc, akárcsak a manióka. Mit esznek errefelé az emberek? Az most kiderül.

Congri, avagy feketebab és rizs

A kubai konyha elsősorban az Afrikából és Dél-Amerikából származó alapanyagok miatt annyira izgalmas, hiszen itt az ételekhez felhasználnak például sütőbanánt, maniókát, édesburgonyát, különböző paprikafajtákat, kukoricát és feketebabot. Utóbbi tradicionálisnak számít, belőle készül a feketebab szósz, ami erősen fűszerezett, főzelék sűrűségű és nagyon laktató. Igazából pedig nem is szósz, hanem leves ez az étel. A bőséges fűszerhasználat a szomszédos országra, Mexikóra is nagyon jellemző, úgy tűnik, az itt élők kedvelik a csípős és változatos ízvilágot. A kubai konyha másik érdekessége a malanga, ami nem más, mint a burgonyát helyettesítő gumós gyökér. Készítenek belőle lepényt, pürét, sőt olajban is kisütik.

Grillen sült malachús

A kubaiak nem vetik meg a húst, főképpen a sertését. Az egészben sült malac igazi ünnepi csemege, de még egy egyszerű csirkeételt is fel tudnak dobni, citrusok levelében pácolják, így a szárnyasnak igazán különleges lesz az íze. A feketebabos rizs jól illik ehhez az ételhez, habár a babbal színesített rizs Kubában sokszor főétel és nem köret. A spanyol telepesek honosították meg az egyik tipikus kubai ételt, a „Ropa Vieja”-t. Az apróra tépkedett szaftos marhahús (pontosabban pörkölt) ennek a húsevő népnek az egyik kedvence. Sütni-főzni az itt élők szabad tűzön szeretnek, ahogyan szinte mindenhol Dél-Amerikában. A barbecue-láz a karibi szigetekről terjedt át erre a vidékre, és akkora népszerűségnek örvend, hogy szinte a napjaik részévé vált.

Rum és szivar, az elválaszthatatlan páros

A rum nemcsak a kultúrának, hanem a gasztronómiának is a szerves része, hiszen főznek is vele. És ha már a rumnál tartunk, Hemingway nevét mindenképpen említenünk kell, hiszen az ő nagy kedvence volt a daiquiri koktél, amely rum nélkül elképzelhetetlen lenne, akárcsak a mojito. Az író nagy rajongója volt Havannában a „Kocsmának az Utca Közepén”, ami nem más spanyolul, mint a La Bodeguita del Medio.

Május 30-án ismét lesz kubai vacsoránk, aminek a meghívóját ITT találod.

Első kubai vacsoraestünkről az élménybeszámolót a következő linkre kattintva érheted el: http://gourmetguides.hu/kuba-a-feszek-klubban/

A NoSalty-n is találsz tőlünk egy cikket a kubai konyháról: http://www.nosalty.hu/ajanlo/kuba-egzotikus-izei

Hozzászólás Facebookkal

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges.