Közel-keleti kalandunk

Tizenkettedik vacsoránkon egyenesen az ezeregy éjszaka meséibe csöppentünk, hiszen a misztikus arab világ egyik gyöngyszeme, Jordánia volt ízutazásaink következő állomása. A főváros, Amman nevét viselő étteremben töltöttünk el egy fergeteges estét, ahol az egzotikus ételsoron kívül azért más izgalmak is vártak ránk.

Valentin-napi vacsoránk jordán volt, azt hiszem, az urak legnagyobb örömére. Az érzékszerveik közül ugyanis egyszerre többet is megdolgoztathattak, finomabbnál finomabb ételeket ízlelhettek, és közben szemet is legeltethettek. A fő látványosság a hastáncos műsora volt, aki tizenegy éve szerelmese ennek a mozgásformának, a szorgalmas gyakorlás mozdulatain is jól látszott. Igaz, hogy a Valentin-nap a szerelmesekről szól, de a vacsorán több programpont is az uraknak kedvezett, nem csak a hastánc. Az est vízipipázásba torkollott, vagyis amolyan arab szokás szerint zártuk az étkezést. A gyümölcs ízű és illatú füst még a lelkünket is átjárta, igazán kellemes élmény volt.

Padlizsánkrém pitával

Örültünk, hogy évindító vacsoraestünkön rekordszámú vendégünk volt, és reméljük, a folytatás is hasonló lesz! Az össznépi mulatságnak is beillő est főszereplője természetesen most is a konyhaművészet volt, méghozzá a jordán. Megtapasztalhattuk, hogy ebben a közel-keleti országban hihetetlenül finom előételek vannak, és kiderült, hogy létezik olyan baklava is, amitől nem ragad össze asz ember szája. A csicseriborsó- és padlizsánkrém pitával már önmagában egy könnyű vacsora, de még csak az előételeknél tartottunk. A főétel felvezetése fatayel, spenóttal töltött sült tészta és kubé, árpás darált hús fasírt volt. Az árpa a salátákban is visszaköszönt, ugyanis azokat is kaptunk. Az egyik alaphangját a hatalmas adag petrezselyem adta meg, míg a másikét az uborka-paradicsom kombó.

Jordán bőségtál

Kiderült, hogy az arabok szeretnek jókat és sokat enni, hiszen a kedvenc műfajuk a terülj-terülj asztalkám. A tömérdek finomság az asztalon sorakozik, és az étel akkor esik a legjobban, ha a családdal, barátokkal lehet megosztani. Ez a felfogás nagyon szimpatikus a számunkra, hiszen a társasági evés „versenyszámnak” mi és vendégeink is nagy rajongói vagyunk. A főételek bőségtál formájában kerültek mindenki elé, a tányéron darált borjúhús nyárson grillezve, csirke és bárány falatok jázmin rizzsel ingerelték ízlelőbimbóinkat. Végül jött a házi baklava, ami mindenkinek nagy meglepetést okozott, mert nem tömény mézes-diós desszert képében zárta az étkezést, hanem mondhatni habkönnyű krémsajtos élményként.

Szerintünk Valentin-napi és íz élménynek sem volt utolsó a jordán vacsora, de reméljük, hogy még ez is fokozható. Szeretjük magasra tenni a lécet, és ígérjük, idén is számtalan kellemes meglepetést fogunk okozni vendégeinknek.

Hozzászólás Facebookkal

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges.