Koktélvacsora whiskyre hangolva

A Bols Hungary nem kisebb feladatra vállalkozott, mint egy olyan koktélvacsorára, ahol a single malt whiskyké és a ’20-as éveké a főszerep. A tesztverzióra minket is meghívtak, hogy érezzük jól magunkat, és megkértek arra is, hogy kritikus szemmel nézzük az eseményeket. Nem vagyok whiskyszakértő, de szeretem az ínyencségeket, így végigettem és –ittam a menüt, és elégedetten dőltem hátra a vacsora végén, ami kifejezetten jót jelent.

Whisky és kellékei a ’20-as évekből

Már a Bols Mixer Akadémia előterében különleges hangulat fogadott minket, a ’20-as évek Amerikája, oldsmobile, a nők chelston stílusú ruhákban, a férfiak „gengszter” szerkóban. Mi is kaptunk a nyakunkba tollboát, hogy beleolvadjunk a társaságba. Élveztük az időutazást, és már alig vártuk, hogy az első whisky alapú koktél a poharunkba kerüljön. Ám mielőtt ez a vágyunk teljesült volna, Kovács Dávid Gábor, a Bols és a Whisky Egyesület színeiben mesélt nekünk egy kicsit a single malt whiskykről, hogy picit ráhangoljon minket a témára.

A single malt vízből, árpából és élesztőből készül, igazi kézműves termék, éppen ezért öt vagy hat számjegyű az ára, és évente mindössze négymillió litert készítenek belőle. Csak a miheztartás végett megemlíteném, hogy például „Sétáló Johnnie-ból” évente 30-50 millió litert gyártanak, így az hozzá képest tömegterméknek számít. A legfiatalabb minőségi single malt 12 éves, míg a legöregebb 60. Tovább nem érdemes a hordóban tartani, mert ez a „szesz” igen intenzíven párolog, évente 2 százaléknyi illan el. A jófajta skót whisky jellegzetes karakterét az érlelésnek köszönheti. Nem mindegy, hogy mindez milyen hordóban, mennyi ideig és hol történik.

Koktél a lazachoz

A sok érdekes infó egyre kíváncsibbá tett, már alig vártam, hogy kiderüljön, mit is tud a single malt. Asztaltársaságunknál egy úriember azon morgolódott, hogy az ilyen prémium „piát” kár hígítani, ám a hölgyvendégek szeme felcsillant a koktél szó hallatán. Végre poharunkba került az első „kompozíció”, amelynek legérdekesebb alkotóeleme a parmezán likőr volt. A 12 éves, nem annyira testes whiskyt ez picit megédesítette, amit igencsak jól tett, mert így a lazachoz még jobban csúszott.

Argentin bélszín carpaccio

A menün második italként a „Győztes torreador elhullott bikájának szent itala” szerepelt. Hangzatos név, semmi kétség, és ha az íze is legalább ennyire „emelkedett”, már nem hiába jöttünk. Argentin bélszín carpaccio mellé kaptuk az édes vermuttal és naranccsal fűszerezett whisky koktélt. Külön-külön mindkettő tökéletes volt, viszont szerintem együtt kevésbé alkottak nyerő párost. A carpaccio semleges ízén sokat dobott volna egy fűszeres koktél, én inkább a csípős (chili, bors) ízek felé vittem volna el az italt, de még valamelyik zöldfűszert is megkockáztattam volna.

Étel a “kacsakoktélhoz”

A „Búvár Kacsa” párja volt stílusosan a kacsamell sütőtökös raviolival és sárgarépa eszenciával, amelyért örök hálánk Széles Szabolcsnak, a Guszta Catering séfjének. A főétel mellé telitalálat volt a „kacsakoktél”, minden egyes összetevője harmonizált a tányérunkon „figyelő” finomságokkal. Igazi ízorgiában lehetett részünk, hiszen a koktél fűszere bors, kapor, répalé, cukor, passion fruit és bazsalikom volt.

Kedvenc kompozícióm

A negyedik italalkotás nagy kedvencem, csak elfogultan tudok róla beszélni, írni. Neve Young Smoky Lee, amiből még sok nem derül ki, a látványból annál inkább. Egy öblös üvegcsében rózsaszirmok felett finom füst szálldogált, tetején egy üvegtölcsér, amibe mi magunk shakeltük a koktélt. Elrontani csak egy ponton tudtuk, hogy nem ráztuk a shakert úgy, mint a profik, ezért a végeredmény nem lett elég habos. (A shakerbe egy pohárban kaptuk meg a pontos arányok szerint összeállított alkotóelemeket együtt.) A mixer a maltot átáztatta a füstön, majd vaníliával és citrussal ízesítette, tojással és porcukorral tökéletesítette a textúráját, adott hozzá pici mentát is. A cseresznyevirággal ízesített füst eszméletlenül jó ötlet volt. Az étel, házi kecskesajt aszalt gyümölcsökkel csak fokozta ezt az amúgy se gyenge ízélményt.

Desszert: édes és fanyar párosítás

Az „ötödik elem” a desszert volt. A csoki és kivi mousse érdemelte ki a vacsorán a legöregebb, 18 éves single maltot. Az édest fanyarral párosította a mixer (Ódor András, alias Sunny), akit a kivi savanykás íze ihletett meg. A koktélban is volt kivi, szintén savanykás zöldalma püré, friss citrom és némi cukorszirup. A csoki mousse különlegességét a tonkabab adta. A koktél magában nekem túl fanyar volt, de a desszert után kimondottan jólesett, kellemesen „lemosta” és ellensúlyozta az édeset.

Mi magunk is szervezünk vacsoraesteket, így jól tudjuk, hogy egy-egy ilyen rendezvény mögött mennyi munka van. Gratulálunk a Bols csapatának, mert nagyon kitettek magukért! Reméljük, majd még vendégük lehetünk koktélvacsoráikon, mert kitűnően és kitartóan tudunk kóstolni, szeretünk jókat enni és inni, ahogyan ez egy igazi Gourmet Guide-hoz illik.

Hozzászólás Facebookkal

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges.