Kisokos a japán konyhához

A távol-keleti ételek egzotikusak, érdekesek, hiszen teljesen más az ízviláguk, mint a magyaré. A „bátrak” képesek extrém fogásokat is megenni, merészen ismerkednek a különlegességekkel. A nem annyira vállalkozó szelleműek viszont megfontoltan haladnak a japán gasztronómia megismerésével. Bármelyik táborhoz is tartozol, nem biztos, hogy tudod, mi és miért került a tányérodra, pontosabban a pálcikáid közé. Most mi elárulunk néhány titkot, eloszlatunk egy-két tévhitet.

Ínyencségnek számít a grillezett porc

A japán konyha hallatán a sushi biztosan mindenkinek az eszébe jut. Maga a szó viszont nem azt jelenti, amit valójában takar. Ecetes rizs az eredeti jelentése, tehát semmi köze sincsen a nyers halhoz. Tudjuk, hogy wasabival ízesített szójaszósszal isteni a sushi, viszont a japánok szerint a rizs nem. Rossz szokásunk a rizst szóajszósszal meglocsolni, ők ugyanis a rizst „tisztán” eszik. Akár már reggelire is fogyasztják. Rizs nélkül nincsen japán gasztronómia. A japánok közel hetven százaléka eszik belőle legalább egyszer naponta.

A curry nem csak az indiaiak kiváltsága, népszerű a japánok körében is. Olyannyira, hogy egy évben 125 alkalommal kerül a tányérjukra. A tempura bizony nem japán találmány, a 16. században Portugáliából „importálták”. Az instant rament – tartalmas japán tésztaleves – 1958-ban Japánban találták fel, alkalmazkodva a 20. századi rohanó világhoz és étkezéshez. A grillezett csirkenyársakra specializálódott yakitori bárban az egyik különlegesség a grillezett porc, ami Nankotsu néven fut.

A félelmetes fugu

A japánok az olasz konyhát is megreformálták. A távol-keleti szigetországban ugyanis a legnépszerűbb pizza feltét a majonéz. Igaz, hogy a japánok nagy kevence a zöldtea, viszont a kávét sem vetik meg. Jamaica éves kávéimportjának 85 százaléka ugyanis Japánban landol. A fekete levesen kívül azonban a tésztával teli is népszerű. Ráadásul hangosan szürcsölve fogyasztják, hiszen ez azt jelzi, hogy az étel finom, ízlik.

Nem véletlen, hogy a japánok nemzeti étele a sushi, hiszen a világ legnagyobb halpiaca, a Tsukiji Tokióban található. A szigetországban minden hal a tányérra kerül, még a mérgezőtől sem félnek, bízva a profi sushi szakácsok szakértelmében. A fugu, vagyis gömbhal az egyik különlegesség, a sushi szakácsoknak hosszú évekbe telik, hogy megtanulják megfelelően „méregteleníteni”. Kapható már kevésbé rizikós fugu is, halfarmokon tenyésztik ezt a nem mérgező fajtát.

Folytatás következik!

Május 30-ai japán vacsoraestünkön a japán konyha legfinomabb fogásaiból összeállított menüt kóstolhatsz meg, és itt is hallhatsz számtalan érdekes információt a japán konyhaművészetről, étkezési szokásokról és kultúráról. Jelentkezni az office@gourmetguides e-mail címen lehet május 29-éig. A meghívóért klikk IDE!

Hozzászólás Facebookkal

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges.