Ki lesz idén a Borászok Borásza?

Kihirdették annak az ötven borásznak a névsorát, akik maguk közül választják meg áprilisban a Borászok Borásza díjra legérdemesebb személyt. Ezentúl nem a Vinum Praemium Alapítvány alakítja ki az ötvenes kört, hanem egy hétfős jelölő testület, amely a korábbi győztesekből áll össze.

Mostantól nem a Vinum Praemium Alapítvány kuratóriuma állítja össze az ötvenfős jelöltlistát, hanem egy, az elmúlt hét évben a Borászok Borásza díjat elnyert személyekből összeálló jelölőtestület. Ők név szerint: Demeter Zoltán, Tokaj-Hegyaljai borvidék (2007); dr. Lőrincz György, Egri borvidék (2008); Szepsy István, Tokaj-Hegyaljai borvidék (2009); Légli Ottó, Balatonboglári borvidék (2010); Kaló Imre, Egri borvidék (2011); Györgykovács Imre, Somlói borvidék (2012); Szentesi József, Etyek-Budai borvidék (2013). Egyúttal megújult a kuratórium összetétele is; az elnöki tisztet ezentúl dr. Prónay Bence borjogász (korábban Kató András AIWS) tölti be, a további tagok között pedig Csapody Balázst, a Kistücsök Étterem tulajdonosát és Sikos Péter marketingszakembert találjuk.

Mosolygós szőlőfürtök

Demeter Zoltán szerint a Borászok Borásza a szakmán belül egy különleges, egyedi díj. Kaló Imre azért tartja hitelesnek ezt a díjat, mert nem üzleti érdekeket szolgál, ma Magyarországon a legkevésbé manipulált elismerés. Az Egri borvidéken termelő borász kitért a több mint 20 éves múlttal rendelkező Év Bortermelője Magyarországon díjra is, mondván, nincs ütközéspont a két cím érdekei tekintetében, hiszen azokat más-más indíttatás alapján ítélik oda.

Szentesi József úgy vélekedett, hogy a Borászok Borásza díj esetében 50 ismert és megismerhető bortermelő választja ki maga közül az aktuálisan legjobbat, míg sajnálatosnak tartja, hogy az Év Bortermelője díj esetében a kis birtokokat sosem ismerik el. Rókusfalvy Pál, a Borászok Borásza díjat életre hívó egykori médiaszemélyiség, ma etyeki borász elmondta: „Mindig hangsúlyozom, az általam alapított díj – ahogy azt az idő is igazolja – önmagában is megáll, s ezért mindenkor kerülendő, hogy más, akár az Év Bortermelője díjjal vessék azt egybe.” 2014-től egy jeligével is ellátták a díjat: „A legjobbaktól a legjobbaknak!”

Finom nedű a hordókban

További újítás, hogy ettől az évtől a Borászok Borásza díj kétfordulós szavazással ítéltetik oda. A hétfős jelölőtestület által megnevezett ötven borász első körben kiválaszt egy TOP 5-ös, szűkített aspiránsi kört, amelyből majd ugyanezen ötvenfős grémium emeli ki a címre legérdemesebb személyt áprilisban. A győztes neve a kiválasztást követő gálavacsorán kerül deklarálásra.

A korábbiakkal ellentétben a Borászok Barátja díjat sem fogja a Vinum Praemium Alapítvány kuratóriuma kiosztani. Ezt a címet egy olyan személy kapja majd, aki tevékenységével kiemelkedő mértékben képviseli a magyar bor érdekeit és nagyban segíti a hazai borászok munkáját. A Borászok Barátja díjat tavaly Borbás Marcsi kapta, hiszen műsora, a Gasztroangyal kétségtelenül sok kis borász megismertetéséhez járult hozzá az elmúlt években. Az idei évtől azonban kizárólag szigorúan értett borszakértőkből/borszakírókból tevődik össze a Borászok Barátja aspiránsainak köre. A 2012-ben és 2013-ban kiosztott társadalmi különdíjakat (Magyar Borért Díj, Év Felfedezettje) a kuratórium eltörölte.

A legjobb 50 borász névsora a következő linken olvasható: Borászportál.hu

Hozzászólás Facebookkal

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges.