Karácsonyi sört kóstoltunk

Bemutatkozott a Szent András Sörfőzde idei karácsonyi söre Ogre Bácsi Sörözőjében november 16-án. Egy 50 literes hordót vertek csapra, folyt az ünnepi sör, kóstolt a nép, boldogság lengte be a pince minden zugát.

Ogre bácsi, alias Marosvári László nagy barátunk, és most már a békésszentandrási sörműhely egyik tulajdonosa, Bukovinszky Béla is. Azt mondják a bölcsek, hogy az alkohol megoldja a nyelvet, hatására őszintébb lesz az ember, szívesen sztorizik napestig. Egy kocsma szerintem ideális hely az élet nagy dolgainak megvitatására, főleg a „száraz november” kellős közepén. Hogy lehet ilyet egyáltalán kitalálni, hogy novemberben ne igyunk alkoholt? Már ez heves vitát váltott ki a kocsmapultnál a vendégekből, és valahogy sejteni lehetett, hogy a jelenlévők mit gondolnak erről a témáról, hiszen mi mind sörös pohárral a kezünkben élveztük a legújabb ízeket, élen az Esthajnal ’17-tel.

Esthajnal ’17

Milyen is az idei Esthajnal? Szerintünk egy jó évjárat, különleges ízvilágú és igazán az ünnephez méltó sör. Egy angolszász alapokon nyugvó nedűről van szó, hiszen stílusa az angol porter, a komló benne viszont amerikai. A hatalmas tartályban 6 kg Earl Grey tea ázott, és némi bergamott narancshéj is került bele. A végeredmény pedig egy felső erjesztésű barna sör jó adagnyi koffeinnel a teának köszönhetően, illetve 7% alkohollal. Már nyáron lefőzték, hosszan erjesztették, 90 napig volt tartályban, 30 napig tartott a palackos utóerjesztés. A magas alkoholtartalomnak köszönhetően a porter sörök még 2-3 év múlva is élvezhetők, habár kevés esélyt látok arra, hogy az Esthajnal ’17-ből maradni fog az utókornak.

Tavaly a Szent András Sörfőzde egy csokis-mentás sörrel rukkolt elő karácsonykor, amolyan „After Eight” stílusban, idén viszont a csoki helyett a tél másik nagy kedvencére, a teára szavaztak. A jövőre 25 éves kézműves sörműhely büszke arra, hogy egyedi és minőségi italokat készít, és nem titkolt szándéka, hogy a magyarok sörfogyasztási szokásait formálja. Bő száz évvel ezelőtt, Dreher Antal idejében hazánk sör világhatalom volt, úgy tekintettek Budapestre, mint az új Münchenre. Ma nagyrészt a nagyipar ontotta söröket isszuk, ám a minőségre érzékenyek inkább a craftosokat választják. Ha te is ebbe a táborba tartozol, akkor ajánljuk figyelmedbe az idei Esthajnalt, mert szerintünk szeretni fogod.:)

 

Hozzászólás Facebookkal

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges.