Bemutatkozott a Szent András Sörfőzde idei karácsonyi söre Ogre Bácsi Sörözőjében november 16-án. Egy 50 literes hordót vertek csapra, folyt az ünnepi sör, kóstolt a nép, boldogság lengte be a pince minden zugát.
Ogre bácsi, alias Marosvári László nagy barátunk, és most már a békésszentandrási sörműhely egyik tulajdonosa, Bukovinszky Béla is. Azt mondják a bölcsek, hogy az alkohol megoldja a nyelvet, hatására őszintébb lesz az ember, szívesen sztorizik napestig. Egy kocsma szerintem ideális hely az élet nagy dolgainak megvitatására, főleg a „száraz november” kellős közepén. Hogy lehet ilyet egyáltalán kitalálni, hogy novemberben ne igyunk alkoholt? Már ez heves vitát váltott ki a kocsmapultnál a vendégekből, és valahogy sejteni lehetett, hogy a jelenlévők mit gondolnak erről a témáról, hiszen mi mind sörös pohárral a kezünkben élveztük a legújabb ízeket, élen az Esthajnal ’17-tel.
Milyen is az idei Esthajnal? Szerintünk egy jó évjárat, különleges ízvilágú és igazán az ünnephez méltó sör. Egy angolszász alapokon nyugvó nedűről van szó, hiszen stílusa az angol porter, a komló benne viszont amerikai. A hatalmas tartályban 6 kg Earl Grey tea ázott, és némi bergamott narancshéj is került bele. A végeredmény pedig egy felső erjesztésű barna sör jó adagnyi koffeinnel a teának köszönhetően, illetve 7% alkohollal. Már nyáron lefőzték, hosszan erjesztették, 90 napig volt tartályban, 30 napig tartott a palackos utóerjesztés. A magas alkoholtartalomnak köszönhetően a porter sörök még 2-3 év múlva is élvezhetők, habár kevés esélyt látok arra, hogy az Esthajnal ’17-ből maradni fog az utókornak.
Tavaly a Szent András Sörfőzde egy csokis-mentás sörrel rukkolt elő karácsonykor, amolyan „After Eight” stílusban, idén viszont a csoki helyett a tél másik nagy kedvencére, a teára szavaztak. A jövőre 25 éves kézműves sörműhely büszke arra, hogy egyedi és minőségi italokat készít, és nem titkolt szándéka, hogy a magyarok sörfogyasztási szokásait formálja. Bő száz évvel ezelőtt, Dreher Antal idejében hazánk sör világhatalom volt, úgy tekintettek Budapestre, mint az új Münchenre. Ma nagyrészt a nagyipar ontotta söröket isszuk, ám a minőségre érzékenyek inkább a craftosokat választják. Ha te is ebbe a táborba tartozol, akkor ajánljuk figyelmedbe az idei Esthajnalt, mert szerintünk szeretni fogod.:)