Ki lesz az “Év Bortermelője”?

Ahogy már 23 évvel ezelőtt, idén is nagy várakozással telt november első hete a Magyar Bor Akadémián. Ekkor derül ki ugyanis, hogy ki lesz az az öt borász, akik közül decemberben valaki elnyeri a borászok idei Kossuth-díját, az „Év Bortermelője Magyarországon” díjat.

A Magyar Bor Akadémia idén 23. alkalommal adja át hazánk legrégebbi és legrangosabb borszakmai elismerését. A tavalyi évhez hasonlóan számtalan borász, szakmabeli, étteremvezető, sommelier, chef küldte el javaslatát, valamint a borfogyasztók, borkedvelők egy jelentős része is jelölhetett.

Az eredményt nagyjából lehetett sejteni, hiszen az öt jelölt közül négyen tavaly is versenyben voltak, ám az ötödik borász ismét egy fiatal borász lett. A tavalyi nyertes, Áts Károly helyett egy ifjú egri borász jutott a döntőbe. Úgy tűnik, mára egyre nagyobb elismerést kapnak a fiatal borászok, akik friss és naprakész szakmai tudásuk által segítik a hazai szakmát, hogy megőrizze méltó helyét a világ rangos bortermelői körében.

Az idei jelöltek

Lássuk, hogy kik azok a borászok, akikre idén a legtöbb jelölés érkezett. Íme, a névsor ABC sorrendben:

Bolyki János – Egri borvidék
Borbély Tamás – Badacsonyi borvidék
Dúzsi Tamás – Szekszárdi borvidék
Gálné Dignisz Éva – Kiskunsági borvidék
Heimann Zoltán – Szekszárdi borvidék

Bolyki János

Bolyki János, a legfrissebb jelölt, akit mindenki Bolyki Janiként emleget. Családjában nem volt hagyománya a borkészítésnek, így nagyszülei révén szőlészként indult a pályán, de hamar rájött, hogy tovább kell lépnie, és a borászatban szeretne kiteljesedni. Jani mára 26 hektáron gazdálkodik, borai Európa szinte minden országában megtalálhatók. Volt már az Év Fiatal Borásza, az Év Egri Borásza, Az Év Gasztro Borásza, és az Év Üzletembere díj keretében a Jövő Ígérete. Idén első alkalommal került az 5 legjobb közé.

Borbély Tamás

Borbély Tamás, a tavalyi nagy meglepetés, amikor a legfiatalabbként került a jelöltek közé. Badacsonyban és országszerte is egyre többen ismerik nevét, családja borainak tüzes karakterét. Tudását édesapjától kapta, kitartó és határozott jellemét édesanyjától örökölte. A fiatalok lendületével, újítási vágyával, örökös jókedvével alkot egyre szebb és érdekesebb borokat, melyek nemzeti és nemzetközi viszonylatban is egyre sikeresebbek.

Dúzsi Tamás

Dúzsi Tamás, a Szekszárdon tevékenykedő koronázatlan „rosékirályunk” idén negyedik alkalommal került a döntőbe. Közvetlen, mosolygós, rendkívül elhivatott és mindemellett nagyszerű ember. Borai a világon mindenhol megállják a helyüket, egyszerűen így kell csinálni. Ahogy ő is mondja: a titok az, hogy nincs titok.

Gálné Dignisz Éva

Gálné Dignisz Éva a Kunsági borvidék és Magyarország első és eddig egyetlen hölgy jelöltje. Már ötödik alakommal került az öt legjobb közé. Talán idén úgy határoznak az Akadémia tagjai, hogy egy kedves, őszinte mosolyú hölgyet tüntetnének ki figyelmükkel. Éva kitartó és alapos. Folyamatos minőséggel, újdonságokkal, szeretettel készült borokkal kápráztatja el rajongóit egész évben.

Heimann Zoltán

Heimann Zoltán családjában már a 10. generáció foglalkozik Szekszárdon borkészítéssel, szőlőműveléssel. Hazai és nemzetközi borversenyeken számtalan díjat nyert boraival, melyek minősége kiváló és töretlenül fejlődő. Rengeteget tesz a borvidékért, borász kollégáival közös márkát épít. Zoltán idén harmadik alkalommal került a legjobb 5 borász közé.

A jelölt borászok a már hagyományosnak számító „Borest a Bor Akadémián” rendezvényen mutatkoznak be boraikkal november 22-én a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban. A boresten szabad borkóstolás, ízes, magyaros hideg falatkák, sajtok várják az érdeklődőket A rendezvényre a Magyar Bor Akadémia honlapján lehet regisztrálni.

A megmérettetés második fordulójában a Magyar Bor Akadémia tagjai döntik el szavazással, hogy az öt jelölt közül ki legyen 2013. Év Bortermelője. A sajtótájékoztatóval egybekötött eredményhirdetésre december 6-án kerül sor a Gerbeaud Házban.

További információ: www.magyarborakademia.hu

Hozzászólás Facebookkal

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges.