Illetlenség sushit kézzel enni?

Amíg a pálcikaforgatásban nem vagy mester, sushit enni és szójaszószba mártogatni nem éppen könnyű feladat. Többször megfordul az ember fejében, hogy eldobja a pálcikát és kézzel esik neki a tányérján található finomságoknak. De nem szentségtörés a sushit kézzel enni?

Sushitál

A sushi eredetileg utcán kis kocsikról árusították, néhányat bekapott az ember és már indult is tovább a dolgára. A falatozás úgy volt a leggyorsabb, ha bedobálta a sushit a szájába, természetesen a kezével, csak semmi flanc. Az ujjaink segítségével sokkal egyszerűbb a sushit megfogni, főleg akkor, hogyha a szakács nem tökéletesre, vagyis ragacsosra főzte a rizst. A picit pergő szemek nem potyognak ki, hogyha ujjainkkal ragadjuk meg a tekercset.

A nigiri – amikor a halat vagy rákot csak ráfektetik a rizshalomra – egy fokkal nehezebb feladat, de nem megoldhatatlan. A hüvelyk- és mutató ujjaddal fogd meg a „rizsalap” mindkét oldalát, majd a mutató ujjaddal szorítsd rá a halat! Ha szószba szeretnéd mártogatni, sose a falatka rizses felét tedd a tálkába, mindig a halassal tunkolj! Az egyes falatok között töröld meg a kezed, ha gondolod. A kézmosás evés után viszont ajánlott, mert a halnak jellegzetes szaga van. A citromos víz ilyenkor jó ötlet, hiszen elveszi a kellemetlen szagot, ráadásul a bőrt is felfrissíti.

Jó étvágyat a sushihoz!

Hozzászólás Facebookkal

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges.