Húsvéti receptek a Mátra szívéből

A húsvéti asztalról sosem hiányozhat a sonka és a kalács, de mindig érdemes új ízekkel feldobni a már megszokott ünnepi menüt. A gyöngyöstarjáni Kovács Borház különleges receptjeivel a locsolókat és a családtagokat is levehetjük a lábukról, a fogások mellé ajánlott borok pedig még teljesebbé teszik a kulináris élményt.

 

Előétel:

Fűszeres sajtgolyók rozmaringos olivás lapos kenyérrel

Könnyed előétel, amivel a festett tojások mellett kedveskedhetünk a locsolóknak. A friss, zöldfűszeres ételek mellé mindig jól esik egy könnyed sauvignon blanc.

Hozzávalók 4 főre:

Sajtgolyókhoz:
• 25 dkg camambert sajt
• 15 dkg juhtúró
• 15 dkg tehéntúró
• 1 tojás sárgája
• 2 evőkanál brandy
• 10 dkg lágy vaj vagy margarin
• só, bors, fokhagyma ízlés szerint

A juhtúrót, tehéntúrót és a camambert sajtot összedolgozzuk a többi hozzávalóval, majd pici golyókat formálunk a kezünkkel. A sajtgolyókat tetszés szerint különböző fűszerekbe forgathatjuk, mint például friss medvehagymába és snidlingbe, de isteni választás dióban és pirospaprikában megforgatva is.

Sajtos finomságok lepénykenyérrel

Olivás lapos kenyérhez:
• ½ kg liszt
• 1 evőkanál só
• 1 kiskanál cukor
• 25 gramm élesztő
• 7 evőkanál olíva olaj (fokozatosan adagolva)
• 1 ág rozmaring
• 50 gramm paprikás olíva bogyó
• 80 gramm zöld és fekete olíva bogyó vegyesen

A felfuttatott élesztőhöz a lisztet hozzáadjuk, majd jól kidagasztjuk, 1 órán át kelesztjük. A rozmaringot és az olivát apró darabokra vágjuk, majd a lisztezett deszkán átgyúrt, kicsit meglapított tészta tetejére szórjuk és bele dolgozzuk. A tésztát lapos, elkeskenyedő formában alakítjuk ki és átlósan a kiolajozott tepsibe tesszük. Ezután még megszórhatjuk a megmaradt olivával a tetejét. 200 fokon 35-40 percig sütjük

Főétel:

Rozmaringos báránysült burgonyatortával

Húsvétkor elengedhetetlen a bárány az ünnepi asztalon. A hús mellé több lehetőségünk is van bor választás szempontjából: akár egy fűszeres, karakteres fehér bor, például tramini vagy egy könnyebb vörös – például a merlot – is remek párosítás lehet.

Hozzávalók 4 főre:

Báránysült rozmaringgal

Báránysülthöz:
• 80 dkg báránylapocka
• 2 vöröshagyma
• 4 gerezd fokhagyma
• fél citrom
• 1 evőkanál liszt
• rozmaring, só, bors ízlés szerint

Burgonyatortához:
• 1 kg burgonya
• 3 dl tejszín
• 3 tojás
• 15 dkg parmezán
• panírmorzsa
• vaj
• só, bors ízlés szerint

A húst (báránylapocka) sózzuk, borsozzuk, majd apróra vágott rozmaringgal is megszórjuk és összekötözzük. Kisebb serpenyőbe téve apró cikkekre vágott vöröshagymára és fokhagymára fektetjük a húst és 120 fokon kb. 3 órán át sütjük. Ha már puha a hús kiemeljük.

A pecsenye megmaradt levét a maradék rozmaringgal és liszttel felöntjük és mártást készítünk. Ebben a mártásban a többi hozzávalóval együtt forgatjuk meg a karikára vágott burgonyát. A szeleteket egy kivajazott és morzsával megszórt kerek edénybe helyezzük és szintén 120 fokon kb. 50 perc alatt pirosra sütjük.

Desszert:

Mini répatorta kuglófok

A húsvéti menü méltó lezárása a répatorta, új formában tálalva. A desszert könnyed ízvilága mellé tökéletes választás pincészetünk félédes bora a Zitakötő, amely zenit és sáramuskotály házasságából született.

A menüből a süti sem hiányozhat!

Hozzávalók:
• 1,5 bögre liszt
• 4 egész tojás
• 1,5 bögre cukor
• 1 bögre étolaj
• 2 csomag vaníliás cukor
• 2 csomag sütőpor
• 2 teáskanál fahéj
• 1 teáskanál só
• 10-15 dkg dió, mandula vagy mogyoró összetörve vagy darálva
• 10 dkg mazsola
• 50 dkg sárgarépa (reszelőn lereszelve)

A lisztet, sót, fahéjat, sütőport összekeverjük. A tojásokat, olajat, cukrot, vaníliás cukrot összeturmixoljuk. A lisztes és a tojásos keveréket fakanállal egybekeverjük. A masszába belekeverjük a diót, mazsolát és reszelt répát, majd a kuglófformákba öntjük. 175 fokra előmelegített sütőbe tesszük, és kb. 50-55 percig sütjük.

Jó étvágyat kívánunk mi is a húsvéti finomságokhoz!

Gourmet Guides

 

Hozzászólás Facebookkal

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges.