Húsételek és zöld trió jordán módra

2. rész – Mi kerül a jordánok tányérjára?

Az arabok szeretik a darált húsos ételeket, vallásuk miatt disznóhúst nem esznek, viszont tevét igen. A „zöldek” közül számtalan kedvencük van, a szőlőlevél, petrezselyem és menta azonban különösen közkedvelt náluk, akárcsak a citrom, mint ízesítő, nem ritkán a héjával együtt.

Gyros, ahogyan szeretjük

Ha hús, akkor egy biztos, hogy vallási okokból nem jöhet számításba, az pedig a disznó. Csirke, marha, birka, kecske, hal és teve viszont kerülhet a tányérra. Tipikus húsételük a kibbe, amely darált húsból és őrölt gabonából készült gombóc. Bulgurt, tört búzát – más nevén „török rizst” – kevernek a marha, bárány, kecske vagy teve húsához.

A hús mellett kiadós étel a bab, ami szintén kedvelt a keleti konyhában. Érdekes, hogy a babos csemegéket tea, kávé és vízipipa mellé is szívesen fogyasztják. A bab mellett a zöldbab, a lencse és a borsó is mindennapos alapanyag. A zöldbabból és borsóból pörkölthöz hasonló ételt készítenek – darált hússal teljesen szétfőzik -, míg a lencséből főként levest főznek. A zöldségek közül a spenót az, amit szívesen fogyasztanak, habár elkészítése csöppet sem diabetikus, hiszen növényi zsíron pirítják meg, fűszere pedig a fokhagyma és a citromlé. Tésztatáskákat is előszeretettel töltenek meg spenóttal.

A vízipipa mellé is jólesik a bab és a kávé

A jordánok három „zöld” kedvence a szőlőlevél, petrezselyem és menta. A húslében főtt rizzsel töltött szőlőlevél különleges étel, ahogyan a tabbouleh, az egyik legismertebb szír saláta. Utóbbi fő alkotóeleme a gigantikus mennyiségű petrezselyem, de van benne paradicsom, bulgur, citromlé és olívaolaj is. A menta szintén fontos hozzávaló, főleg ha salátáról van szó. A mentaleveleket a felvágott zöldséggel keverik össze, vagy díszítésként a tálra, a savanyúság és a húsok mellé teszik.

A gyümölcsök közül leginkább a datolyát, a narancsot, a mandarint, a grépfrútot, a szőlőt, az almát, a dinnyét és a mangót fogyasztják. A citrom náluk inkább zöldség, mint gyümölcs, ami valószínűleg annak köszönhető, hogy sűrűn használják az ételek ízesítéséhez, elmaradhatatlan hozzávalója például a salátáknak, sokszor még a héjától sem szabadítják meg.

Az arabokra általában jellemző, hogy rengeteget teáznak. A teába viszont nem kerül a náluk olyannyira kedvelt citromból, csak cukrot raknak bele, abból viszont jó sokat. A több fogást is felvonultató vacsorák után jólesik a darált kardamonnal ízesített, jellegzetes aromájú és illatú kávé.

A fotókért köszönet az Amman étteremnek!

Gyere el TE is február 14-ei jordán vacsoránkra! Részleteket itt találsz: Meghívó a vacsoraestre

 

Hozzászólás Facebookkal

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges.