Hogy kerül egy kubai bár a pesti klubba?

A havannai La Bodeguita del Medio és a pesti Fészek Klub misztikus kapcsolata

Mi a közös a Fészek Klubban és a világ másik végén található kubai bárban? A La Bodeguita del Medio régen ugyanúgy a haladó gondolkodású értelmiségiek és művészek törzshelyeként vált ismertté, mint a Dob utcai Fészek Klub. Mindkettő kultikus helynek számított, ahol az ismert emberek igényes szórakozás és finom falatok mellett tudták megbeszélni az élet nagy dolgait. A világ számos országában franchise rendszerben terjedő La Bodeguita budapesti helyszíne pedig méltó módon képviseli azt a hagyományt, amit a hely szelleme megkövetel.

Csendélet a budapesti étteremben

Érdemes a Hemingway törzshelyeként is ismert La Bodeguita del Medio kubai bár történetét áttekintenünk, mert igazán érdekes és kalandokkal teli. Sok kultikus hely van a kubai fővárosban, ám alig néhánynak van olyan nagy múltra visszatekintő története, és oly fontos emberekkel teli vendégkönyve, mint a koloniális és az „újonnan“ épített Havannát összekötő Empedrado utcán található kubai bárnak.

Az a hír járja, hogy az üzlet pont száz macskakőnyire található Kuba legnagyobb amerikai barokk épülettől, a havannai katedrálistól. Az, hogy a Bodeguita pont az említett Empedrado utca közepén, a 207-es szám alatt található, 1950-ben egyben névadójává is vált a helynek. A La Bodeguita del Medio spanyolul ugyanis annyit jelent: „kocsma az utca közepén“. Ez a helyválasztás sokak számára logikus, ugyanakkor meglepő is lehet, mivel a legtöbb bár és étterem stratégiai okokból általában utcasarkon helyezkedik el.

1942-ben a vállalkozó szellemű Angél Martinez Borroto megérzéseire hallgatva vásárolt meg egy kis helyiséget az Empedrado utcában, Havanna akkoriban még erődítményként elkerített történelmi részében. Itt indította útnak üzletét, akkori nevén a La Casa Martínezt. Nem sokra rá egy Martínezhez nagyon közelálló személy, Felito Ayón nyomdát nyitott a közelben. Mivel a nyomdában eleinte nem volt telefon, Ayon ügyfelei gyakran Martínez Bodeguitájába jártak át hívásokat intézni, rendre egy pohárka rum kíséretében. A La Bodeguita fő vendégei közé tartozott elsősorban a kubai költészet klasszikusa, Nikolas Guillén és a kiváló prózaíró, Alejo Carpentier.

Kubai finomságok a tányéron

Az idő múltával a Bodeguita egyre közkedveltebb és keresettebb hellyé vált mind az értelmiség, mind a művészek és az egyszerű bohémek körében. Azt lehet mondani, hogy a Bodeguita így a haladó gondolkodású értelmiségiek és művészek bástyájává vált, akik nem csak Latin-Amerikából, hanem az egész világról érkeztek ide.

Eleinte a Bodeguitában csak a bárnál lehetett mulatozni. Később győzték meg Martínezt barátai arról, hogy szolgáljon fel nekik ételt is az üzlet hátsó felében. Eleinte maga Martínez felesége főzött – akit örmény lánynak becéztek -, de pusztán a családtagok és a pár fős személyzet számára. Az akkori étrend fő fogása a feketebab és fehér rizs keveréke volt, amit „maurik és keresztények“ néven emlegettek (röviden csak „CONGRI“). Ehhez rendre sült sertéshúst ettek („Masas de puerco fritas“), végül a sült banánszirmokat vagy banánból készült palacsintát kaptak, amelyet a helyiek „Tostanes de plátano“ néven ismernek.

Pezsgő társasági élet a bárban

Martínez hamar eleget tett hű vendégei kérésének és ételt is kínált, de fizetni továbbra is csupán az italért kellett.
1950-ben Martínez véglegesen átnevezte üzletét La Casa Martínez-ről La Bodeguita del Medio-ra, mivel törzsvendégei már úgyis hosszú ideje így emlegették. A múlt század ötvenes éveiben olyan híres személyiségek látogatták rendszeresen a Bodeguitát, mint az amerikai énekes Nat King Cole, az irodalmi Nobel-díjas Ernest Hemingway, a női szépségideál Brigitte Bardot, a cseppet sem kevésbé elbűvölő Sophia Loren, az amerikai színész Spencer Tracy, továbbá Errol Flynn, Austin Lara és Mario Moreno. Ezek a nagy nevek, a kubai értelmiség legjavával együtt, egyre több lelkes látogatót vonzottak a Bodeguitába.

Régi fényéből mit sem veszítve, a La Bodeguita del Medio mindmáig őrzi a régi Havanna bohém múltjának emlékét, hisz ma is az értelmiségiek, politikusok, vagy csak az arra sétálók kedvelt találkozóhelye.

Italok minden mennyiségben

Amikor valaki belép a havannai La Bodeguitába, az első, ami magával ragadja, az a kubai menta kellemes illata, amely nagyon kedvező hatással van az emésztésre is. Ezért is vált elválaszthatatlan részévé a híres kubai italnak, a MOJITONAK, amely a ma ismert ízét és jellegét épp a La Bodeguitában kapta. A havannai La Bodeguita hátsó részében a vendégek kiváló kubai ételeket is élvezhetnek, miközben tradicionális helyi dallamokat játszik a kubai trió.

A Bodeguita vendégei közül sokan úgy vélik, hogy a XIX. század végi koloniális épület a legértékesebb aláírásokat, emlékeket és fényképeket őrzi falain, ami már rég méltóvá tette arra, hogy bekerüljön a Guinness Rekordok Könyvébe is.

A budapesti la Bodeguita del Medio weboldalát ITT találod.

Hozzászólás Facebookkal

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges.