1. rész
A távol-keleti konyhák jellegzetessége, hogy fűszeresek és különleges, sőt egzotikus hozzávalókat használnak az ételek elkészítéséhez. Most táplálkozási szakértőnk, Pekáry Dorottya segítségével a csillagánizs és a kókusztej jótékony hatásait mutatjuk be. Mindkettőt előszeretettel használják Vietnámban: a csillagánizst kellemes aromája miatt kedvelik, míg a kókusztej nem más, mint a dél-vietnámi csípős ételek “megszelidítője”. Ezek a finomságok azon kívül, hogy remek ízesítők, természetes gyógyszernek sem utolsók.
Szép és finom: a csillagánizs
A termés falában található illóolajnak köszönhetően étvágyjavító, gyomorerősítő, emésztést serkentő, görcsoldó és szélhajtó hatása van, de a reumatikus fájdalmakat is enyhíti. Köhögés és hányinger esetén is alkalmazzák. Erős vírusölő hatással rendelkezik, különösen influenzavírus ellen véd. Kellemes aromája miatt sokféle étel elkészítéséhez használják fel. Lekvárokat, kompótokat, süteményeket, gyümölcsleveseket, de vadételeket is ízesíthetünk vele. Külsőleg viszont rovarcsípés okozta fájdalmak ellen hatékony.
Kókusztej, mint energiaforrás
A kókusztej energiával tölti fel a szervezetet, így fáradékony emberek számára különösen ajánlott a fogyasztása. A kókusz enyhíti a görcsöket és a bélrendszeri betegségeket. Húsa gazdag telítetlen zsírsavakban, amelyek jelentősen csökkentik a szívbetegségek kialakulásának esélyét. Remek ásványianyag-forrás, mivel magnéziumot, kimagasló mennyiségben kalciumot valamint cinket és vasat tartalmaz. Tejérzékenyek is fogyaszthatják.