Mindig nagy öröm, ha egy távoli országból érkező séf hazája különleges ízeit varázsolja a tányérunkra, és minden egyes falattal közelebb hozza hozzánk egy teljesen más világ gasztronómiáját. Razmak Jamal nap mint nap egy csipet Jordániával ajándékozza meg az Amman étterembe betérőket.
• Mikor nyitott az Amman étterem? Mennyire népszerű a magyarok körében az arab konyha?
Március elsején lesz egy éve, hogy megnyitottunk. Kíváncsiak az új ízekre a magyarok, igaz, sokszor keverik a török gyorsbüfékkel a kínálatunkat. Többen jelezték, hogy nagyon pozitívan csalódtak az első kóstolás után, s azóta is szívesen választanak bennünket.
• Séfként törekszel az autentikus arab ízvilágra?
Igen, természetesen. Nemcsak a családi házból hoztam a főzési tudományom, hanem tanulmányaimat is e témában végeztem, így ténylegesen az eredeti ízeket tudom produkálni.
• Mennyire lehet ezt a hazánkban kapható alapanyagokból megvalósítani, vagy bizonyos hozzávalókat külföldről hozattok be?
Működik itthon 2-3 olyan keleti üzlet, ahonnan sok mindent be tudok szerezni, a hiányzó alapanyagokhoz Bécsben tudok legközelebb hozzájutni.
• Milyen ételek és ízek jellemzőek a jordán konyhára?
A bárány és csirke az alaphúsaink, amelyeket nagyon finoman, fűszeresen készítünk.
• Melyek a jordán konyha legtipikusabb fűszerei?
Hétfűszer (sebeh ebharat), amelynek összetevői a következők: fekete bors, római kömény, paprika, koriander, szegfűbors, fahéj, kardamom.
• Egy európai ember számára mely jordán ételek a legérdekesebbek, legegzotikusabbak?
Nagyon kedveltek az előételeink, a hummusz és a padlizsánkrém, de nagy népszerűségnek örvend a shawarma (lepénybe tekert gyros husi salátával, öntettel, amelyet miután betekertünk, még meggrillezünk), illetve a sült bárány.
• Neked, mint séfnek melyik a kedvenc ételed? A magyar konyhát kedveled? Ha igen, miért?
Én a shawarmát és a joghurtos bárányt szeretem a legjobban. Már 14 éve élek Magyarországon, nagyon megszerettem a magyar ízeket, több magyar ételt is el tudok készíteni. Finomak, ízletesek.
• Az araboknak van-e olyan étkezési szokásuk, ami nagyon különbözik a miénktől, magyarokétól?
A legszembetűnőbb talán az, hogy mi mindent kanállal eszünk, sőt van, hogy kézzel, és kést-villát csak éttermekben használunk. Naponta többször iszunk menta teát.
• A menta tea mért közkedvet nálatok?
Ez egy nagyon régi szokás, amelyet ma is tartunk.
• Van-e még olyan ital, amit előszeretettel fogyasztotok?
A menta teán kívül még zsálya tea is igen népszerű.
• A ház specialitása a baklava, ami máshogy készül, mint ahogy azt már megszokhattuk. Ezt csak ti itt, az étteremben készítitek így vagy általában a jordánok?
Otthonról hoztam a készítési módját, s itthon is nagyon kedvelt.
• Miért annyira népszerű a vízipipa a hazádban?
Ez a férfiak közösségépítő eszköze. Hasonlít a vízipipázás kialakulása a Magyarországon korábban gyakori esténkénti iszogatós-kártyázós férfi összejövetelekhez.
A Jamal által készített finomságokat február 14-ei jordán vacsoraestünkön megkóstolhatod. Gyere el TE is! Jelentkezni az office@gourmetguides.hu e-mail címen lehet, az est meghívójáért pedig klikk IDE.