Elstartolt a Tour de Serpenyő!

A Tour de Srepenyő nem más, mint gasztronómiai nyomkövetés kerékpárra kifejlesztve. Harmadik alkalommal vállalkoznak gasztrobloggerek arra, hogy nagy múltú, híres országúti kerékpárversenyekhez kapcsolódóan főzzenek finomabbnál finomabb ételeket.

A versenyzők tekernek a festői tájakon, a bloggerek pedig agyalnak a konyhában, hogy a látottak, pontosabban a hely szelleme mire inspirálja őket. Az idei három verseny közül az első már elstartolt, a Giro d’Italiáról van szó. Ezt követi a sorban a Tour de France és a Vuelta. A helyszínek sokat elárulnak arról, hogy milyen ízekre is számíthatunk: olasz, francia és spanyol sorakozik a palettán, pontosabban étlapon.

A Tour de Serpenyő szerintem zseniális kezdeményezés, mert szórakoztató, van benne versenyszellem és igazi ízorgiát vonultat fel. Idén öt gasztroblogger „dolgozza fel” a versenyek legfőbb állomásait, a táj ihletadó, nagyban meghatározza, hogy mi is kerül a serpenyőbe. 2014-ben a fakanalakat forgatja: Chilii és Csoki, Lorien Konyhai Partizán, Dalla Cucina per te, Al dente és Égigérő paszuly.

Ezt kreálta az Al dente!

Minket, a Gourmet Guides-ot személyes ismeretség fűz az Al Dente blog szerzőjéhez. Judith az olasz konyha szerelmese, azon belül is a jó boroké és olívaolajoké. Már nem egy gasztrotúrát csinált végig „hősiesen” ezen a vidéken, kitartóan főzött és kóstolt, kereste a különleges ételeket és hozzávalókat. Hasonló a küldetése, mint nekünk, egy nemzetet az ételei alapján szeretne jobban megismerni, „feltérképezni”.

A tegnapi futam Taranto-Viggiano útvonal letekerése volt, és az Al dente blog szerzőjének kellett kitalálnia egy ételt ennek a 200 kilométeres túrának az „emlékére”. Taranto, a Salentói-félsziget harmadik legnagyobb városának nagyszerű mediterrán konyhája adta az ihletet, ahol előszeretettel használnak halat, tenger gyümölcseit és zöldségeket. És ha már Judith-ról, a prémium olívaolajak szerelmeséről van szó, az extra szűz olaj elengedhetetlen hozzávaló, arról nem is beszélve, hogy még elfelejteni is lehetetlen, hiszen Olaszországban itt található a legtöbb olívafa. A blogger teljes cikkét örömfőzéséről ITT találjátok!

Május 14-én elkészült a tarantói ihletésű fogás, a Riso di mare. Egyszerű, de nagyszerű ételről van szó, ami színes és ízes, hűen visszaadja a napsütötte Olaszország hangulatát. Könnyű, zöldséges és tengeri herkentyűkkel fűszerezett, egyszóval nehéz vele betelni. Az élvezeteknek azonban egy perc alatt vége szakad, amikor az utolsó rizsszem is eltűnik a tányérról. A receptet ITT találod!

Hozzászólás Facebookkal

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges.