Egy olajsommelier küldetése

Massimiliano d’Addario

Massimiliano d’Addario munkája szinte művészet, hiszen szaktudása, tapasztalatai és tökéletes „szimata” segítségével az olajbogyókból első osztályú olívaolajat, palackba zárt „költeményeket” készít, olajsommelier-ként pedig szintén az érzékeit dolgoztatja meg, megízleli, majd zsűrizi az elé rakott olajat.

 

 

  • Hogy lesz valakiből elismert olívaolaj sommelier?
  • Ahhoz, hogy valaki olajsommelier-vé vagy professzionális olajkóstolóvá váljon, először is alkalmasnak kell lenni az ízek és illatok felismerésére, majd különböző kurzusokat kell elvégezni az ilyen irányú képzést nyújtó iskolákban, letenni a vizsgákat, és megfelelő tapasztalat megszerzése után megkaphatja a szakértő kóstoló címet.
  • Miért szeretnéd, hogy a magyar emberek is megismerjék termékeiteket?
  • Amikor megismertem Kovács Judith-ot (ő az Olivaliget tulajdonosa, azé a vállalkozásé, amely Massimiliano olajait forgalmazza Magyarországon), az ő érdeklődése és szenvedélye az olívaolaj iránt felkeltette a kíváncsiságomat, hogy felfedezzem ennek az országnak a gasztronómiai kultúráját. Lassan-lassan látogatásaim során megismertem és megkedveltem az országot, az itt élő embereket. Megértettem, hogy a tradicionális magyar konyha nem használja az olívaolajat, ugyanakkor az egészség megőrzése szempontjából nélkülözhetetlen, ezért mind nagyobb az érdeklődés a minőségi termékek iránt.
  • Munka közben

    Miért látogattál ismét Magyarországra?

  • Nagy örömömre szolgál, hogy érdeklődéssel és figyelemmel fogadják azokat az információkat, ismereteket, amiket át tudunk adni rendezvényeinken, mini kurzusokon, kóstolókon. Ez motivál engem, hogy minden lehetőséget megragadva ide látogassak, és az abruzzoi extra szűz olívaolajak “nagyköveteként” népszerűsítsem azokat. Ez alkalommal a kecskeméti Széchenyi István Vendéglátóipari Szakképző Iskola meghívásának teszek eleget, hogy a leendő séfeket bevezessem az extra szűz olívaolaj csodálatos világába, megtanulják a kóstolási technikát, felismerjék a jó olajat. Szeretném átadni az ismereteimet Magyarország éttermeinek leendő főszereplőinek, hogy majd kihasználva az olívaolaj rendkívüli tulajdonágait gazdagíthassák az elkészítendő ételek ízeit. Az Olivaliget disztribútorként gondoskodik arról, hogy minden étterem számára elérhetőek legyenek a Marina Palusci birtok csodálatos kézműves olajai.
  • Mi teszel azért, hogy megkedveljék mások a szakmádat, hogyan gondoskodsz az olívaolaj sommelier utánpótlásról?
  • Rendezvényeket és kurzusokat szervezek, ahol közel kerülhetnek a világomhoz, vezetett látogatásokat a birtokon és a présüzemekben. Szeretném egyszerűen felfedni az én varázslatos műhelyem titkait, a történelmi gyökereket, a területet, és igyekszem „megfertőzni” őket egy csipetnyi őrülettel, szívvel, szenvedéllyel és lélekkel.

Hozzászólás Facebookkal

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges.