Egy étteremnyi Kashmir Budapesten

Nem volt könnyű feladat Budapestre varázsolni egy „csipetnyi” Kashmirt, de Khudir Kousai-nak sikerült. Sok év munkája és töretlen lelkesedés kellett ahhoz, hogy indiai étterme ismertté váljon, a vendégek szeressenek ide járni, és időről időre visszatérjenek. Kíváncsiak voltunk arra, hogy mi sikerének titka, és természetesen arra is, hogy mitől olyan különleges a kashmiri konyha.

Miért éppen Magyarországon hozta létre a Kashmir indiai éttermet?

Magyarországon kihívást jelentett bemutatni Indiát és az indiai konyhát, mert a magyar ember számára szinte még teljesen ismeretlen volt India sokszínű és titokzatos történelme, gasztronómiája és kultúrája.

Sáfrányos párolt vegyes zöldség kompozíció

Mi az, ami egy európai ember számára vonzó lehet az indiai konyhában?

Az európai emberek nem esznek annyira fűszeresen, mint az indiaiak. Az indiai konyhában használt fűszerek karakteresek, ízesek, az ízkombinációk elég bonyolultak. Emellett az indiai ételek rendkívül egészségesek a sok fűszer, zöldség és főzési technika miatt. Ezt már egyre többen tudják, éppen ezért szívesen fogyasztanak ezekből az egészséges fogásokból.

Szereti Magyarországot? Mióta él itt?

Magyarország szerethető ország, és ahhoz, hogy az ember jól érezze magát, szeretnie kell azt a helyet, ahol él.

A szakmája a vendéglátáshoz köthető vagy valami teljesen más?

Igen, az egyik szakmám a vendéglátás. Eleinte csak hobbinak tekintettem a konyhaművészetet, aztán sok gyakorlás után képesítést is szereztem ezen a területen.

Miben más a kashmiri konyha, mint a többi indiai vidéké?

A kashmiri konyha nagyon színes, hiszen török, perzsa és közép ázsiai hatások érték. Így a misztikus indiai konyha itt még érdekesebb.

Melyek a kashmiri konyha jellegzetességei?

A kashmiri konyha jellegzetessége a kifinomultság, a könnyedség, a fűszerek és gyümölcsök egyensúlya az ételekben.

Khudir Kousai a konyhában

Szeretik a magyar emberek az indiai ételeket? Ha igen, miért.

A magyarok közül egyre többen kóstolják meg és fogyasztják rendszeresen az indiai konyha fogásait. Ez annak köszönhető, hogy ezek az ételek nemcsak finomak, hanem nagyon egészségesek is. Szerencsére egyre több a gourmand, akik kifinomult ízléssel rendelkeznek, szeretik gyarapítani a gasztronómiai élményeiket és élvezni az ételeket.

Ön kedveli a magyar konyhát? Mi a kedvence?

Mivel nagyon kevés húst eszem, a magyar ételek között nehezen találok olyat, amelyet be tudok illeszteni az étrendembe. A hús nélküli rakott ételek és a sütemények viszont a kedvenceim.

Az indiai ételek közül melyiket fogyasztja a legszívesebben?

Mindig azt eszem, amit megkívánok, ezért nincsen kedvenc indiai ételem. Amikor sűrű a napom, akkor valami gyorsan elkészíthető, mondjuk zöldséges ételeket eszem, viszont ha jobban ráérek, akkor valamilyen tandoori grill ételt választok friss Naan kenyérrel, hozzá pedig egy jó nagy adag chutney-t.

A Kashmir indiai étterem törzsvendégei mi miatt járnak vissza?

A Kashmir indiai étterem vendégeinek több mint 80 százaléka visszatérő vendég. Ennek az oka az, hogy mindig ugyanazt a minőséget és ízeket kapják, amit már megszokhattak. Természetesen új ízeket is behozunk olykor-olykor, aminek vendégeink nagyon örülnek. A másik ok az, hogy ételeink frissen, első osztályú alapanyagokból készülnek. Végül, de nem utolsó sorban pedig a meghitt hangulat vonzó számukra, amelyet a terek hangulatos kialakításának köszönhetünk. Természetesen a szívélyes kiszolgálás és vendégszeretet is sokban hozzájárul sikereinkhez.

Hangulatos belső tér

Itt, Magyarországon mi az, amihez ragaszkodik az indiai kultúrából?

Magyarországon alkalmazkodnunk kellett az itteni körülményekhez, hogy befogadjanak minket. Ám a kultúránkat nem felejtettük el: a szívélyesség, a közvetlenség, a vendégszeretett és az emberek megbecsülése számunkra nagyon fontos értékek.

Hozzászólás Facebookkal

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges.