Egészséges görög finomságok

A mediterrán diéta nagyon egészséges, így a görög konyha is, hiszen ezt az étrendet követik azon a vidéken. Pekáry Dorkától, táplálkozási tanácsadónktól most azt tudhatjuk meg, miért érdemes ezt a diétát követni, rendszeresen olívaolajat, tejtermékeket és zöldségeket fogyasztani.

Az isteni feta!

Feta sajt, az egészséges fehérjeforrás

Az eredeti feta sajt juh- vagy kecsketejből készített kemény sajt, amit sós lében tárolnak. Az igazi feta pasztörizálatlan tejből készül, és különleges ízét az állatok által lelegelt fűszernövények adják. Görögországon kívül készített, javarészt tehéntejből készült sajtok esetében csak feta-típusú sajtokról beszélhetünk.

A sajt táplálkozás-élettani értékét elsősorban fehérjetartalma adja. Az ember mindennapos teljesítőképességében jelentős szerepet játszik a táplálékkal felvett fehérje értéke. A sajt tartalmazza az összes lényeges, életfontosságú aminosavat. A legfontosabb kalciumforrásunk, így segít megelőzni a csontritkulást, de jelentős mennyiségű magnéziumot, cinket és foszfort is tartalmaz. A sajt nélkülözhetetlen zsírban oldódó vitaminokat biztosít szervezetünk számára, így például a tej A-vitamin tartalmának 80%-a a sajtban is megtalálható. Érdekesség, hogy a sajt a fogszuvasodás ellen is védelmet nyújt, mert gátolja a fogzománcot megtámadó savak képződését.

Görög joghurt gyümölcsökkel

Görög joghurt, avagy Zeusz eledele

A görög joghurt csaknem ugyanannyi fehérjéhez juttathatja szervezetünket, mint a hús. A hagyományos joghurtoknál kétszer több fehérjét tartalmazó finomság nemcsak izomzatunk építéséhez és fenntartásához járul hozzá, hanem hosszabb távon az éhségérzetet is csökkenti. A görög joghurt egy másik fontos ásványi anyagban, a kalciumban is gazdag, amely csontozatunk fő építőeleme és hozzájárul a szív- és idegrendszer megfelelő működéséhez.

Az élő joghurtkultúrák megakadályozzák a veszélyes kórokozók megtelepedését, fontos szerepet töltenek be az emésztés folyamatában valamint a koleszterin-anyagcserében. Különféle vitaminokat (pl. K- és B-vitaminokat) termelnek, segítik ezek felszívódását. A daganatos megbetegedések megelőzésében is fontos szerepük van. Újabb kutatások szerint a rendszeres joghurtfogyasztók körében kisebb a mellrák kialakulásának esélye. Nem utolsó sorban általános immunerősítő, mérsékli a haspuffadást és javítja a szervezet tápanyagfelvételét.

Az éltető olíva

Olívaolaj, az éltető erő

Az olívaolaj egészségmegőrző hatása vitathatatlan. Nagy előnye, hogy telítetlen zsírsavakban bővelkedik, amelyek nem rakódnak le testünkben, így segítséget nyújtanak számos elengedhetetlen nyomelem és vitamin szervezetünkbe való beépüléséhez. Az olívaolaj természetes antioxidánsai az A-, D-, E-vitamin és a béta-karotin. Az A-vitamin a szem megfelelő működésére, a haj és a bőr egészségére van hatással, míg nagy D-vitamin-tartalma segíti a kalcium beépülését a csontokba. Erősíti az izomsejteket és jó hatású reumás ízületi gyulladás esetén is. Nagy mennyiségű klinikai adat támasztja alá, hogy az olívaolaj fogyasztása védi az érrendszert a meszesedéstől, csökkenti a koleszterinszintet és megakadályozza az koleszterin lerakódását az erek falán. Így nyújt védelmet a szívbetegségek ellen.

Könnyen emészthető, mert gyorsan részecskéire bomlik. Nem rakódik le zsírként, így nem engedi kialakulni a cukorbetegséget és az elhízást. Tehát jó barátja a gyomornak, csökkenti a gyomorsavat és az epekőképződés előfordulását. Fekély és hurut kezelésére is kiváló. Emellett gyulladáscsökkentő hatású és természetes fájdalomcsillapítóként is lehet alkalmazni a népi gyógyászatban.

A csodás padlizsán!

Padlizsán: ideális étek diétázóknak

A padlizsán rostban gazdag húsa nemcsak finom, de kiváló élettani hatása is van. Mivel energiatartalma kifejezetten alacsony, a padlizsánt a diéta idején is bátran lehet enni, különösen azért, mert nagyon erős máj- és vesetisztító. Elősegíti a méregtelenítést, vízhajtó, emésztésserkentő, vérképző és gyulladásgátló. Emellett gazdag a kiválasztáshoz és anyagcsere-folyamatokhoz elengedhetetlen vitaminokban, ásványi anyagokban és nyomelemekben is: remek B1-, B2-, C-vitamin-, kalcium-, kálium-, foszfor-, vas- és magnéziumforrás.

Hozzászólás Facebookkal

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges.