Magyarország egyik legjobb éttermében elkölteni egy finom ebédet mondhatnám, hogy a nap fénypontja. A balatonszemesi Kistücsök számomra egy színfolt, főleg egy borongós, ködös őszi napon, amikor az ember arra vágyik, hogy valami igazán lélekmelengetőt kapjon. Én megkaptam, és utólag is köszönöm a csodás ebédet.
A Kistücsökről már sok jót hallottam, tudtam, hogy szép számmal zsebelt be gasztronómiai elismeréseket, díjakat. Ezek után már alig vártam, hogy egyszer megízlelhessem a remek fogások egyikét itt. Elképzeltem magamnak egy takaros kis parasztházat, ahol a berendezést a falusi romantika inspirálta, az ételek pedig nem hazudtolják meg azt, hogy egy balatoni településen születtek. A Kistücsök azoban megjelenésében formabontó volt számomra, ízeiben viszont sokban egyezett elképzeléseimmel.
Az épületet egy évvel ezelőtt építették át, letisztult vonalak és színek jellemzik, én egy kicsit Provence-ban éreztem magam. Nem szeretem a túl elegáns, csilivili helyeket, ahol az ember feszeng a fehér abrosz mellett, nem képes elengedni magát. A Kistücsök elegáns, ugyanakkor barátságos, egy ízlésesen berendezett vidéki otthon, ahol mindig szeretettel várnak. A régi étteremről készült képeket elnézve jót tett neki a „ráncfelvarrás”.
Igazi úri ebédet kaptam, ínycsiklandó előételt, kedvemre való főételt és egy teljesen tökéletes desszertet. Régen voltam olyan elégedett éttermi koszt után, mint az ebéd végén. Igaz, hogy az étkezés a látványnál kezdődik, a szép tálalás meghozza az étvágyat, a remek ízhatás már csak hab a tortán. Imádom a halat, ezért a pisztrángot ki nem hagytam volna. Az enyhén füstölt, ropogósra sütött bőrrel tálalt vajpuha haldarabkák kísérője a céklás tormahab volt, no meg Légli Ottó 2011-es Sauvignon Blanc-ja. Boldogan ízlelgettem az omlós halhúst és a pink habot, aminek már a látványa is jó kedvre derített. Hasonlóképpen elégedett arccal ült mellettem egyik kedves ismerősöm, aki a malacfej és chilis mogyóróhagyma párosítással nem tudott betelni.
A házi tésztáknak egyszerűen nem tudok ellenállni, ahogyan a vadételeknek sem. Így esett a választásom a szélesmetéltre vaddisznóhússal és vargányagombával. A vad húsát csikokra vágva halmozták a tésztára, a gomba kockára vágva került az ételbe. A hús omlós volt és ízletes, a gomba picit roppanós, ahogyan kell. Bár én nagyon elégedett voltam a választásommal, be kell valljam, barátom még az enyémnél is tökéletesebb fogást nézett ki magának.
A kacsacomb káposztás pirított tésztával látványban és ízben is egy csoda volt. A húst szuvidolták, így nem száradt ki, intenzívek voltak az ízei, és ahogy ott „csücsült” azon a finoman illatozó káposztás cvekedli korongon, nem lehetett nem megkóstolni. Jó káposztás tésztát nehéz készíteni, mert egyszerre kell kellemesen édeskésnek és kellően borsosnak lennie. A Kistücsök séfjének ez sikerült, ezer köszönet érte. Természetesen a vaddisznós tésztához is bort kortyoltam, Légli Ottó családfájánál maradtam, Légli Géza nagyszerű 2011-es Lakitető Syrah vöröséből kétem egy pohárkával.
Minden jó, ha a vége jó. Hagytuk, hogy a desszert megkoronázza ebédünket. Mivel degeszre ettük magunkat, kévé és édesség túl sok lett volna együtt, ezért összevontuk a kettőt. Kávékrémet kértünk házi csokoládifagylalttal. Ismét jó döntést hoztunk, tökéletes záróakkord volt. A kávékrém habkönnyen emelkedett a 85 százalékos kakaótartalmú csokikrém felé, a két réteg között pedig kávé emulzióban áztatott kekszdarabkák bújtak meg. A pohárkrém mellett ott volt egy halom házi csokifagyi is, nem mintha maga a krém nem állta volna meg egymaga is a helyét. Az ebéd végén összenéztünk, és csak annyit mondtunk, hogy ide még vissza kell jönnünk, mert sikerült minket teljesen elvarázsolnia a Kistücsöknek.