Csoki, mint luxuscikk

Egyes elemzők attól tartanak, hogy a termelés nem tud lépést tartani a világ megnövekedett csokoládékeresletével. Ez a tendencia ahhoz vezethet, hogy a csokoládé a kaviárhoz hasonló luxusélelmiszerré válhat. Egymás után dönti meg ugyanis a több évtizedes drágulási rekordokat a csokoládé és a kakaó áremelkedése.

A csokoládéárak folyamatosan emelkednek. A világ kakaóbab-termesztésének 10 százalékát ellenőrző OLAM International becslése szerint 100.000 tonna termény hiányzik a piacról – ami teljes termelés 2,4 százaléka. Az OLAM azt jósolja, hogy 2014 a második olyan egymást követő év lehet, amikor a termény kereslete meghaladja a kínálatot. Az International Cocoa Organization szerint 47 éve nem volt olyan hosszú hiány a piacon, mint ami mostanra kialakult.

Lehet, hogy nemsokára luxustermék lesz!

A kakaó ára 40 százalékkal ugrott meg 2012 óta a fogyasztás növekedése miatt. Várakozások szerint a kakaó kereslete 2,1 százalékkal emelkedik 2018-ig, ami növeli a csokoládégyártók költségeit. Az elmúlt hét újabb rekorddöntéseket hozott: a kakaó észak-amerikai tőzsdei ára tonnánként 3138 dollárra ment fel. Ilyen árat utoljára 2011 augusztusában jegyeztek fel a tőzsdei évkönyvek. Az OLAM korábbi vészforgatókönyvei szerint az év közepétől 2014 végéig 10 százalékkal ugorhat meg a kakaó ára, miután a január óta már 13 százalékos drágulás jegyeztek fel.

Forrás: Napi.hu

Hozzászólás Facebookkal

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges.