Nagyszabású, Erzsébet királyné emlékéhez méltó bált rendeztek a Gödöllői Királyi Kastélyban november 17-én. Az I. Erzsébet bállal a királyné születésének 175. évfordulójára valamint arra emlékeztek, hogy 145 esztendeje kapta meg a kastélyt koronázási ajándékként a királyi pár.
A rendezvényt több neves közéleti személyiség, művész és sportoló is megtisztelte jelenlétével. A bál programja is igazi különlegességekkel szolgált. A királyné emlékére a D’Elia szalon különleges divatbemutatóján Erzsébet királyné tizenkét olyan ruháját vonultatták fel, amiket Czédly Mónika, a szalon tulajdonosa korhű dokumentumok és képek alapján készített el újra.
A gyönyörű herendi terítékre igazán különleges, a Monarchia ízvilágát idéző ételkülönlegességek kerültek. Az ételek a gödöllői királyi szakácskönyv alapján készültek, de a mai kor igényeire próbálták meg szabni őket. Az ételekhez a borokat a Pannonia Női Lovagrend vezetője, Keményné Koncz Ildikó válogatta össze. A desszertkülönlegességeket pedig egy helyi cukrászda, a Solier készítette saját recept szerint, így a bál vendégei megkóstolhatták Erzsébet királynéról, Mária Teréziáról vagy épp Mária Valériáról elnevezett süteményeiket.
Hírességek a vendégek között:
- Győri Enikő államtitkár;
- Bakos Piroska, az EU elnökség szóvivője;
- György István, Budapest főpolgármester-helyettese;
-
Dávid Ilona, a MÁV Zrt. vezérigazgatója;
- Bán Teodóra, a Szabad Tér Színház igazgatója;
- Gregor Bernadett színművész;
- Pécsi Ildikó színművész, Gödöllő díszpolgára;
- Szabó Zsófi színművész;
- Horgas Eszter fuvola művész;
- Sárosdy Eszter és Alföldi Zoltán televíziós műsorvezetők;
- Joshi Bharat televíziós személyiség;
- Szabó Gabriella olimpiai aranyérmes kenus;
- Szilágyi Áron olimpiai aranyérmes vívó.
Báli menü:
ÉTVÁGYGERJESZTŐ FALATOK / HORS D’OEUVRE
Szarvasgombás kacsamáj terrine / Duck liver terrine enriched with truffle
Kaviáros blíni / Blini topped with caviar
Brillat-Savarin sajtfalatok / Brillat-Savarin cheese bites
Garamvári: Château Vincent Blanc Fleur, Château Vincent Évolution Rosé
LEVES FOGÁS / SOUP
Fácánkrémleves zöldséggyöngyökkel / Pheasant cream soup with vegetable balls
Tiffán: Csenge 2011
SZÁRNYAS FOGÁS / POULTRY COURSE
Gödöllői töltött fürjek zölségfészekben / Stuffed quails in Gödöllő style laid on vegetables
Árvay: Birtok Furmint 2009
HALFOGÁS / FISH COURSE
Szürkeharcsaderék vörös vajmártással céklaágyon / Catfish with beurre-rouge on beetroot
Heimann: Szekszárdi Kadarka 2011
VADFOGÁS / VENISON COURSE
Szarvasderék szedermártással és erdei gombákkal szalvétagombócon / Deer filet with blackberry sauce served with forest mushrooms on bread dumplings
Gere Attila: Syrah 2008
DESSZERT FOGÁS / DESSERT
Király-Charlotte grillázs öntettel / Royal-Charlotte cake with brittle sauce
Royal Tokaji 6 puttonyos Aszú 2007 – Áts Károly
Gödöllőn az Erzsébet bállal hagyományt szeretnének teremteni. A királyi kastélyban most rendezték meg első alkalommal, de jövőre lesz folytatás, hiszen hatalmas sikere volt a rendezvénynek. Prominens vendégek, gyönyörű ruhák, különleges teríték, finom ételek és borok jellemezték a bált. Sissi is biztosan szívesen részt vett volna egy hasonló ünnepségen.