Ausztria csemegeüzlete

Stájerország már régóta Ausztria csemegeüzleteként ismert. Az ország legzöldebb tartományaként, illetve a Zöld Szív-ként is emlegetett régió összterületének mintegy 60 százaléka erdős rész. A hegyek és az erdők, a borok és a kertek valamint a városok és a találkozások világa ez. Az emberek vendégszeretetén túl a sok-sok finomság az, ami idevonzza a látogatókat. Legyen az a tök, az alma vagy egy fenséges bor, mind kihagyhatatlan kulináris élvezeteket ígérnek.

Stájerországi tökmagolaj

Egyenesen a stájerországi ínyencségek csúcsa: sötétzöld színe, mogyorós illata és intenzív íze egyedülálló tulajdonságot kölcsönöz a tökmagolajnak. A stájerországi, héj nélküli tökmag olyan termesztés eredménye, amelyet az itteni gazdáknak mintegy 100 éve sikerült véghez vinniük – az olaj eredete azonban egészen a 18. századig nyúlik vissza. 1996 óta az olaj származása az EU védelme alatt áll. És hogy mit „rejt“ még az olaj? Magas antioxidáns hatást, vagyis nagyfokú védelmet a szív- és keringési megbetegedések és a sejtek öregedési folyamata ellen. E vitaminban, szelénben és másodlagos növényi összetevőkben gazdag, koleszterinmentes és koleszterincsökkentő, étfontosságú zsírsavakban gazdag és pozitív hatással van a prosztatára és a húgyhólyagra.

Vadétel stájer módra

Hochschwabi vadételek

Az egészséges, sovány húst és karakteres, zamatos ízét már elődeink is kedvelték. A Hochschwabról származó vadhús túlnyomórészt vörös húst és zergehúst tartalmaz. A zergék nyáron és télen is a hegyen élnek és a legtermészetesebb és legfűszeresebb alpesi növényekkel táplálkoznak. Ezért is nincs szüksége a vadhúsnak erős fűszerekre. A sötét vadhús zamatos íze miatt különbözik a többi húsfajtától és mindenekelőtt alacsony zsírtartalom és magas fehérjetartalom jellemzi. Ezen kívül káliumban, foszforban, magnéziumban, vasban és B-vitaminokban gazdag.

„Vulkánlandi” sonka Stájerországból

Könnyed, vulkáni eredetű dombok, kellemes vendégházak és elhivatott gazdák – ez a régió a borok ismerőinek és a helyi ínyencségek szerelmeseinek igazi paradicsom. Itt van az otthona annak a nyers sonkának is, melyet legalább hat hónapig érlelnek és  amely jóval a határon túl is kedvelt ételnek számít. Enyhén fűszerezett, és egy csipetnyi bükkfa kölcsönöz neki különleges aromát. Az idő gondoskodik minden másról, mely a „Vulkano“ sonkát oly egyedülállóvá teszi. Az eredmény: Vulkanlandi sertésből készült természetes, nemes termék, mely lágy és kiegyensúlyozott, tengeri sóval és különböző fűszerekkel pácolt és könnyed, gyengéd élvezetet jelent.

Ropogós, finom és egészséges!

Kelet-stájerországi alma

A kelet-stájerországi almaút egyenesen Önhöz vezet: Különféle gyümölcslevek, mustok, likőrök, lekvárok, pálinkák és különleges párlatok. Valamennyi közvetlenül a gazdaságból. Ez még nem minden: A párlatok közt igazi sztárnak számít az „Abakus“ almapálinka, melyet az „almaemberek“ csuhában és szigorú rituálé mellett készítenek. A friss almák ezen kívül olyan ínyencségek alapanyagául szolgálnak mint az almás rétes, az almatorta vagy az almafagylalt; az étlapokon pedig a mustlevestől a mustpecsenyéig valamennyi finomság megtalálható, természetesen minden almából. Tudta-e, hogy a stájerországi alma mindennapos fogyasztása csökkenti a szív- és érrendszeri megbetegedések valamint a rák és az arterioszklerózis kialakulásának kockázatát? Az alma rendszeres fogyasztása akár 20 %-al is csökkentheti a koleszterinszintet? Hatékony védelmet jelent a káros oxidatív folyamatok ellen? Megköti a bélrendszerben lévő méreganyagokat? Káliumtartalma pozitív hatással van az elektrolit-háztartásra és ezen kívül természetes C-vitamin tartalma véd a fertőző betegségektől.

Borozni is érdemes errefelé!

Almenlandi tárósajt

A tárósajtot az egykori arzbergi ezüstbánya tárójában érlelik, teljesen kitéve ezzel a természet jótékony hatásának. Az ezüstbánya rendkívüli környezetében mindent megtudhat erről az ételkülönlegességről. És ez a stájerországi specialitás természetesen arra vár, hogy megkóstolják…

Stájerországi borutak

Stájerország déli részén lehet bejárni a dél-stájerországi borutat. A látogatót érintetlen bor- és kultúrvidék várja domboldali szőlősökkel, nyárfákkal és szélkerekekkel. Ehrenhausentől Leutschachig borkimérőkkel, bortermelőkkel, szép tájakkal és vendégszerető emberekkel találkozhatunk.

Hozzászólás Facebookkal

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges.