Átették magukat az újévbe

Kínában az újesztendő kezdete hatalmas ünnep, ilyenkor a világ minden tájáról milliónyi kínai vándorol haza, hogy a családjával lehessen otthon. Évszázados hagyományai vannak a „Tavasz Ünnepnek”. A tavasz beköszönte ugyanis szerencsét jelez, no meg finomabbnál-finomabb ételektől roskadozó asztalokat.

Tavaszi tekercs

A „Kína Újév” vagy ahogyan máshogy hívják, a „Tavasz Ünnepe” közös családi lakomák nélkül mit sem érne. Ilyenkor nemcsak pénzzel teli piros borítékokkal ajándékozzák meg egymást a családtagok, hanem ínycsiklandó finomságokkal is. Kínában az étkezés ugyanis fontos szerepet tölt be, hiszen ilyenkor együtt van a család, igazi társasági esemény. Az étel nem csupán azért van, hogy az éhséget csillapítsa, hanem „társadalmi” küldetéssel is bír: az asztalnál köttetnek az üzletek ugyanúgy, mint a barátságok. Az étkezés fontosságát a kínai köszönés is bizonyítja: „Ettél már ma?”

A kínai újév éjszakája előtt a családok egy héten keresztül a tavasz beköszöntét ünneplik tűzijátékkal és felvonulásokkal. A fesztivál a kínai holdhónap első napjának éjjelén kezdődik, ez általában január 20-a és február 19-e közötti időszakra esik. (Az újhold első éjszakája ez, amikor a nap a Vízöntőbe lép.) Az újév ünnepének mítosza az ókori Kína idejére tehető, amikor is egy Nian nevű szörny újév éjjelén felfalta az embereket. Ezt látva egy isten egyszerű hétköznapi embernek álcázva magát megkérte a szörnyeteget, hogy a többi szörnnyel végezzen inkább, az embereknek pedig elárulta, hogy tűzzel és a vörös színnel tudják távol tartani a gonosztevőket.

A híres pekingi kacsa

De tradíció ide, tradíció oda, a lényeg, hogy a kínai újév egy sokszínű ünnep. Ilyenkor a legjellemzőbb ételek az asztalokon a kacsa, a homár –főleg a déli tartományokban – és a tavaszi tekercs. A tavaszi tekercs – mint ahogyan azt a neve is tükrözi – kimondottan tavaszi csemege, az újév ünnepén nagy mennyiségben fogyasztják. A másik ünnepi finomság a kínai töltött gombóc, pontosabban „tészta táskácska”. Pekingi kacsa nélkül nem ünnep az ünnep! A kacsa ropogósra sült melle húsával megtöltik a palacsintákat és szilva szósszal locsolják meg. A kínai fővárosban, Pekingben gyümölcsfa tüzelésű kemencékben sütik ropogósra.

„Buddha kedvence” szintén a menü része. Több mint 18 különböző zöldségből áll, amelyeket szójaszószban főznek meg, néha még némi tenger gyümölcsével és tojással is gazdagítják. Az összetevők mindig attól függnek, hogy Kína melyik tartományában készül az étel. És ünnep alkalmával nem csak az angolok esznek ám pudingot! A kínai újévi puding elsősorban a keleti országrészben lakók kedvence, azért máshol is elkészítik. Rizs a fő alkotóeleme, és gyorsabban kész, hogyha sütik és nem gőzölik.

Tegnap, vagyis február 10-én kezdetét vette a Kígyó éve, és véget ért a Sárkányé. Reméljük, hogy a Kígyó nemcsak a kínaiaknak, hanem nekünk, magyaroknak is szerencsét hoz!

Hozzászólás Facebookkal

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges.