A világ legnagyobb Kéknyelű kóstolója

Ambiciózus tervek a Balaton borrégióban

A Kéknyelű nemzeti érték, amelyről saját érzékszerveinkkel is meggyőződhettünk március 19-én a budapesti New York Palotában megrendezett „Badacsony New Yorkban” című összborvidéki rendezvényen, ahol a badacsonyi borászok ambiciózus terveikről is beszéltek.

Példás közösségi összefogás és több szervezet együttes munkájának köszönhetően a Badacsonyi Borvidék egyre jobban látszik a bortérképen. Immár hagyományosnak tekinthető budapesti bemutatkozásukon 31 pincészet vett részt és terveikről is beszéltek.

Tavaly is rengetegen voltak

Váli Péter borász hangsúlyozta, hogy a badacsonyi borászok kezdeményezésére hamarosan létrejövő Balatoni KÖR egyfajta gasztronómiai forradalmat kíván győzelemre vinni a magyar tenger partján, ahol a helyi termékek és kezdeményezések népszerűsítésével, együttes erővel igyekszenek magasabb szintre emelni a balatoni gasztronómiát és vendéglátást.

„Veszprém megye Terület-és Településfejlesztési Operatív Programja kiemelt szerepet szán a megyei Borút Egyesületek közös marketing támogatására 2014 és 2020 között. A közös munkára való felkészülés megkezdődött és hamarosan létrejön a Füredi-, a Somlói- és a Badacsonyi Borút Egyesületek közötti együttműködési megállapodás” – mondta Borbélyné Galambos Gabriella, a Badacsonyi Borvidéki Borút Egyesület elnöke.

„A badacsonyi régió felébredt Csipkerózsika álmából. Ma már a nyári szezonon kívül is tökéletes kirándulóhelyszín, ahol számtalan kulturális- és gasztronómiai program közül lehet válogatni” – mondta Istvándy Gergely, a főszervező Badacsonyi Céh Turisztikai Egyesület elnökségi tagja.

A több mint 500 főt megmozgató, exkluzív „Badacsony New Yorkban” rendezvény középpontjában a borvidék híres fajtája, a Kéknyelű állt, amely a badacsonyi gazdáknak köszönhetően reneszánszát éli. A rendezvényen rekordszámú Kéknyelűt lehetett kóstolni, amelyről Szőke Barna, a NAIK Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet borászati vezetőjének előadásából azt is megtudtuk, hogy kivételes élvezeti értékén túl, a borok között is kiemelkedően magas, emberi szervezetre gyakorolt pozitív hatású vegyületeket tartalmaz.

Hozzászólás Facebookkal

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges.