A tökéletes pite titka

A nagyi pitéjének tésztája omlós, tölteléke tele van sok-sok gyümölccsel, illata és íze ínycsiklandó. Te is bármikor elkészítheted a tökéletes pitét, csak tarts be a következő alapszabályokat.

 1. A pite lelke a gyümölcsös töltelék. Ha ez nem friss gyümölcsből vagy a nagyi befőttjéből készül, élvezeti értékéből bizony sokat veszít. A fagyasztott gyümölcs a pite ellen elkövetett legnagyobb bűnök egyike. Ha már mirelit, mert nincsen más, akkor legyen cseresznye, mert még ez tűri a legjobban a fagyasztást. Egy teáskanál citromlé azonban csodákat tehet, kiemeli a gyümölcs ízét.
 2. A tészta hozzávalóit csak addig keverjük össze konyhai géppel, míg el nem kezd a tészta összeállni. Az utolsó és leglényegesebb simításokat azonban kézzel végezzük el: gyúrjuk össze a tésztát.
 3. Fontos a finom töltelék

  A tésztát minimum 20 percig kell pihentetni hűtőszekrényben. Ezután kinyújtjuk, beletesszük a formába, majd újabb 20 perc pihentetés következik sütés előtt. Így lesz tökéletes formája a piténknek.

 4. Ne áztassuk el a gyümölccsel a tésztát! A trükk a következő: 20 percre a kész pitét sütés előtt le kell fagyasztani. Így a tészta előbb elkezd sülni, mint a gyümölcs kiolvadni. Piténk alja így nem fog átázni, tocsogni a gyümölcslében.
 5. Ne vegyük ki a sütőből túl korán a pitét! Várjuk meg, míg aranybarna nem lesz, ez általában minimum 1 óra 20 perc. Ebben az esetben a sütemény alja is teljesen megsül.
 6. Omlós tészta, ízletes gyümölcsözön

  Hagyjuk kihűlni a pitét, mielőtt megkóstolnánk! Ez ugyan órákig eltarthat, de megéri a várakozást, mert így a töltelék ízei teljesen átjárják a sütit. A pite tipikusan olyan édesség, ami másnap még finomabb.

 7. Ne tartsd a piét hűtőben! Ennek a süteménynek a legjobb a szobahőmérséklet, viszont két-három nap így a „szavatossági ideje”. A legjobb, ha egy-két nap alatt megesszük.

 

Hozzászólás Facebookkal

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges.