A tenger moraja kedvet csinál a halevéshez

Egy friss kutatás szerint bizonyos ételek és italok kívánatosabbak hanghatások kíséretében: például a hal és sült krumpli finomabbnak tűnik, ha halljuk a tenger hangját.

A forralt bor karácsonykor a legfinomabb

A kutatók ugyanis azt állítják, hogy az illatokat hangokhoz, míg a hangokat alkalmakhoz kötjük. Minden mindennel összefügg, és minden mindenre hatással van. Nem csoda tehát, hogy a forralt bor karácsonykor, míg a hal a tengerparton esik a legjobban.

Az emberi agy érdekesen működik, ezt mindig is tudtuk. A menta ízletesebb, ha a fogmosás közbeni „sikálás” hangját halljuk, miközben fogyasztjuk. A kutatók nem mást szerettek volna kísérletükkel bebizonyítani, mint hogy a hangokat és illatokat egymáshoz társítjuk, és ez befolyásolja az ízlelést is.

A kávé ízletesebb, ha kortyolása közben a reklámdalt hallgatjuk, ahogyan azt is alátámasztották, hogy a fahéj és szegfűszeg, a forralt bor két fontos fűszerének illata erősebbnek tűnik, ha mellé karácsonyi dallamokat játszanak.

A hal és sült krumpli a tengerparton esik a legjobban

A kutatók egyáltalán nem csodálkoztak az eredményen, hiszen abszolút logikusnak találták. Azt már régóta tudták, hogy az ízlelés és az ételek, italok illata összefügg. Az agynak minden érzékszervünk üzeneteket küldd a minket körülvevő környezetről, hogy az minél tisztább képet alkothasson.

Tény az is, hogy az ember a számára ismerős dolgok között érzi magát komfortosan, így a szagokat is ennek megfelelően „kezeli”. Nem véletlen tehát, hogy mandarint enni karácsonykor sokkal nagyobb elégedettséggel tölt el minket, mint az évben bármikor máskor, és a hal és sült krumpli (fish and chips) a tengerparton a legélvezetesebb.

Bár a mi véleményünket kutatások nem támasztják alá, de tapasztalataink szerint a hal, különösképpen a sushi és társai akkor esnek a legjobban, ha a Gourmet Guides japán vacsoraestjén fogyasztjátok őket: BIZONYÍTÉK ITT.

Hozzászólás Facebookkal

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges.