A szerbek ehető büszkeségei

A szerb konyha nagyon sokszínű, hiszen óhatatlanul hatással voltak rá azok az emberek, akik itt élnek, és természetesen azok is, akik csak átvándoroltak az országon. A kultúrának és ezeknek a hatásoknak köszönhetően a szerb konyha ízvilága utánozhatatlan.

A szerb konyha nagyon változatos, hiszen görög, bolgár, török és magyar ízek keverednek ételeikben, tehát egy biztos, fűszeres és karakteres finomságokkal találkozhatunk itt. Előszeretettel használják a húst, tésztát, zöldségeket és a friss, házi alapanyagokat. Szerbiában a konyha nem más, mint a ház „szíve”, egy olyan központi hely, ahol a mindennapi élet zajlik és a családtagok összegyűlnek. A szerb specialitások közé tartozik: a burek, a grill húsok, a kajmak, szárított, érlelt sonka és a töltött káposzta is. A kávézásnak évszázados hagyománya van Szerbiában, a kávé mellé pedig biztosan kap a vendég valami édes finomságot is, mondjuk baklavát. A szerbek nemzeti gyümölcse a szilva, a híres slogivica pálinka is ebből készül.

A legízesebb ajvár alapanyag

Az ételspecialitások neveit nehéz lefordítani más nyelvre, inkább csak körülírni lehet. „Nagyon szerb” például az ajvár, ami nem más, mint sült paprikából készült krém. Kora ősszel Leskovac-ban a szőlő mellett az élénk piros, lédús és illatos paprikáé a főszerep, aminek párja nincs. Egész Szerbiában arra várnak, hogy végre érjen be ez a fajta különleges paprika, a legízletesebb ajvár alapanyaga. Ennek a finomságnak az elkészítése fesztiválhangulatban telik, mindenhol fa és paprika illata terjeng, és miközben a paprika sül, a férfiak poharazgatnak, rakiját (szerb brandyt) vagy bort iszogatnak. A meghámozott, megmosott, megszárított paprikát aztán ledarálják, majd alacsony hőmérsékleten főzik, miközben sót és olajat adnak hozzá. A szerbek szerint az ember attól egészséges, amit megeszik. Az ajvárnál egészségesebb étket el sem lehet képzelni! Receptje szinte az ősi időkből származik, a balkáni népek nagy büszkesége. Ez az étel lehet kicsit édeskés vagy éppen nagyon erős, isteni kísérője a grill húsoknak, de egy szelet sonkával vagy sajttal is mennyei. A szerb asszonyok tehát joggal büszkék saját készítésű ajvárjukra.

Friss és finom: kajmak

Egy másik autentikus szerb étel a kajmak. Ez nem más, mint tehéntejből készült friss házi túró, ami egészen krémes, jellegzetes az illata és íze. A kajmak az első hűvösebb napoktól, amikor már elkezdenek rövidülni a nappalok, gyakori vendég az asztalon, ám természetesen nem csak a téli időszakban népszerű. Ennek az ételnek nagy előnye, hogy magában, előételként éppen olyan nagyszerű, mint köretként, például a grillezett húsokhoz. Bármikor jólesik, mert nagyon finom, lepénykenyérre kenve ideális gyorsétel. Ráadásul ha meleg kenyérre kenik, megolvad és krémesebbé teszi azt. Különösen finom, ha a szerb hegyekben kóstoljuk meg, hiszen ott mindig „kéznél van” a friss tehéntej. Ez a finomság évszázadokon keresztül ugyanazon recept alapján készül, szigorúan házilag, mert úgy az igazi. Elkészítése nem túl bonyolult, viszont azt tudni kell, hogy mennyi ideig – elég órákig vagy napokig – érdemes érlelni. A kajmak alapanyaga nem más, mint az a vékony réteg, vagyis föl, ami akkor keletkezik, amikor a felforralt friss tej hűlni kezd. A kajmak nem csak Szerbiában elterjedt, a Balkánon, Közel-Keleten egészen Indiáig megtalálható, mindenhol, ahol van tradicionális állattenyésztés és pásztori életforma, elsősorban a hegyekben.

A szerb konyha különleges ízeit ma este (április 25.) te is megtapasztalhatod, hiszen a Vogue étteremhajón lesz a szerb vacsoraestünk, amelynek menüje mind ajvárt, mind kajmakot tartalmaz, és természetesen sok minden finomságot még.

Fotók: Szerbia.com

Hozzászólás Facebookkal

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges.