A szerb konyha nagyon sokszínű, hiszen óhatatlanul hatással voltak rá azok az emberek, akik itt élnek, és természetesen azok is, akik csak átvándoroltak az országon. A kultúrának és ezeknek a hatásoknak köszönhetően a szerb konyha ízvilága utánozhatatlan.
A szerb konyha nagyon változatos, hiszen görög, bolgár, török és magyar ízek keverednek ételeikben, tehát egy biztos, fűszeres és karakteres finomságokkal találkozhatunk itt. Előszeretettel használják a húst, tésztát, zöldségeket és a friss, házi alapanyagokat. Szerbiában a konyha nem más, mint a ház „szíve”, egy olyan központi hely, ahol a mindennapi élet zajlik és a családtagok összegyűlnek. A szerb specialitások közé tartozik: a burek, a grill húsok, a kajmak, szárított, érlelt sonka és a töltött káposzta is. A kávézásnak évszázados hagyománya van Szerbiában, a kávé mellé pedig biztosan kap a vendég valami édes finomságot is, mondjuk baklavát. A szerbek nemzeti gyümölcse a szilva, a híres slogivica pálinka is ebből készül.
Az ételspecialitások neveit nehéz lefordítani más nyelvre, inkább csak körülírni lehet. „Nagyon szerb” például az ajvár, ami nem más, mint sült paprikából készült krém. Kora ősszel Leskovac-ban a szőlő mellett az élénk piros, lédús és illatos paprikáé a főszerep, aminek párja nincs. Egész Szerbiában arra várnak, hogy végre érjen be ez a fajta különleges paprika, a legízletesebb ajvár alapanyaga. Ennek a finomságnak az elkészítése fesztiválhangulatban telik, mindenhol fa és paprika illata terjeng, és miközben a paprika sül, a férfiak poharazgatnak, rakiját (szerb brandyt) vagy bort iszogatnak. A meghámozott, megmosott, megszárított paprikát aztán ledarálják, majd alacsony hőmérsékleten főzik, miközben sót és olajat adnak hozzá. A szerbek szerint az ember attól egészséges, amit megeszik. Az ajvárnál egészségesebb étket el sem lehet képzelni! Receptje szinte az ősi időkből származik, a balkáni népek nagy büszkesége. Ez az étel lehet kicsit édeskés vagy éppen nagyon erős, isteni kísérője a grill húsoknak, de egy szelet sonkával vagy sajttal is mennyei. A szerb asszonyok tehát joggal büszkék saját készítésű ajvárjukra.
Egy másik autentikus szerb étel a kajmak. Ez nem más, mint tehéntejből készült friss házi túró, ami egészen krémes, jellegzetes az illata és íze. A kajmak az első hűvösebb napoktól, amikor már elkezdenek rövidülni a nappalok, gyakori vendég az asztalon, ám természetesen nem csak a téli időszakban népszerű. Ennek az ételnek nagy előnye, hogy magában, előételként éppen olyan nagyszerű, mint köretként, például a grillezett húsokhoz. Bármikor jólesik, mert nagyon finom, lepénykenyérre kenve ideális gyorsétel. Ráadásul ha meleg kenyérre kenik, megolvad és krémesebbé teszi azt. Különösen finom, ha a szerb hegyekben kóstoljuk meg, hiszen ott mindig „kéznél van” a friss tehéntej. Ez a finomság évszázadokon keresztül ugyanazon recept alapján készül, szigorúan házilag, mert úgy az igazi. Elkészítése nem túl bonyolult, viszont azt tudni kell, hogy mennyi ideig – elég órákig vagy napokig – érdemes érlelni. A kajmak alapanyaga nem más, mint az a vékony réteg, vagyis föl, ami akkor keletkezik, amikor a felforralt friss tej hűlni kezd. A kajmak nem csak Szerbiában elterjedt, a Balkánon, Közel-Keleten egészen Indiáig megtalálható, mindenhol, ahol van tradicionális állattenyésztés és pásztori életforma, elsősorban a hegyekben.
A szerb konyha különleges ízeit ma este (április 25.) te is megtapasztalhatod, hiszen a Vogue étteremhajón lesz a szerb vacsoraestünk, amelynek menüje mind ajvárt, mind kajmakot tartalmaz, és természetesen sok minden finomságot még.
Fotók: Szerbia.com