A koreai konyha kincse: a kimcsi

A K-point koreai étterem tulajdonosával, Park Jee Young-gal (magyar nevén Annamarival) készült interjúkból kiderül, mi is jellemző erre a kevésbé ismert, ugyanakkor kimcsiben gazdag távol-keleti konyhára. Annamari étterme Budapesten kínál eredeti koreai ízeket, november 17-én megrendezésre kerülő vacsoránkon a legtipikusabbakat meg is fogjuk kóstolni.

Doenjang Jjigae

Miben különbözik a koreai konyha a többi távol-keleti konyhától? (Magyarországon a kínai, japán és a vietnami ételeket ismerik jobban az emberek. Ezekhez képest mi a hasonlóság és mi a különbség?)
Mindegyik konyha saját kultúrával, ételkészítési és étkezési szokásokkal, rendelkezik, ezért borzasztóan nehéz lenne az összes különbséget felsorolni, így inkább a hasonlóságokat emelném ki. Szinte mindegyik távol-keleti konyha alapétele a rizs, amit kreatívabbnál kreatívabb módon használnak fel. Ezen kívül elengedhetetlen étel alapanyag a hal és zöldségek, kenyérfélék viszont csak Vietnámban és Kínában alkotják szerves részét az étkezésnek, Koreában és Japánban nem. Ezen kívül a kínai ételek fűszeresebbek, és sok a sült étel, ami a többi távol-keleti konyhára nem igazán jellemző.

Melyek a tipikusan koreai ételek?
Tipikusan koreai étel minden, ami kimcsivel, kimcsiből készül, például a kimchi jjigae (ejtsd: kimchi dzsige: kimcsi leves császárhússal). Ezen kívül a doenjjang jigae (ejtsd:dvendzsáng dzsige: zöldséges szójabab leves) még az az étel, amire rá lehet mondani, hogy „igazán koreai”. Ezen kívül rengeteg étel van még, ami koreai eredetű, de talán ezt a kettőt érdemes kiemelni.

Színes és finom

Miért van a kimcsinek nagy kultusza Koreában?
A kimchi több mint ezeréves történelemre tekint vissza, így mostanra a fogyasztása megszokássá vált, és elengedhetetlen részét képezi minden egyes étkezésnek. A kimcsit sokan hasonlítják az Európában is ismert savanyúságokhoz, ami teljesen helyénvaló. A kimcsi pontosan ugyanúgy jött létre, mint a legtöbb savanyúság. Télen nem lehetett friss zöldséget tenni az asztalra, így az emberek nyáron sós vízben elrakták a káposztát télire. Ahogy telt az idő, mindig hozzátettek valamit, vagy változtattak egy kicsit az elkészítés menetén, így mára már rengeteg fajtája ismert.

Különbözik-e egymástól az észak- és a dél-koreai konyha? Ha igen, miben? Ti melyik tájegység konyháját képviselitek?
Nem sokban ugyan, de különbözik. A dél-koreai konyha sokkal színesebb és változatosabb, mint az észak-koreai. Észak-Koreában inkább tésztaféléket fogyasztanak, és kevesebb hús és tengeri étel kerül az asztalokra, mint Dél-Koreában.

Jeyuk Bokkeum

Hogyan néz ki egy átlagember napi étkezése, mi számít főétkezésnek, és ilyenkor általában mit (hányféle ételt) fogyasztanak?
Ahogyan Európában, úgy Koreában is három fő étkezés van: reggeli, ebéd és vacsora. Mindhárom étkezés elengedhetetlen része a leves, rizs, néhány köret és természetesen a kimcsi. A koreaiaknál általában a vacsora a fő étkezés, így a leves, rizs, köret és kimcsi mellé főételt is szoktak fogyasztani, ami a sertéstől kezdve a marhán keresztül a tengeri ételekig bármi lehet.

A császárhús és a grillezett ételek miért olyan népszerűek Koreában?
Azért, mert ezek az egyik legolcsóbb és egyben legkönnyebben elkészíthető ételek Koreában.

Van-e tipikus koreai fűszer?
Igen, a kochu karu (ejtsd: kocsu káru), ami a koreai csípős, őrölt paprika.

Bulgogi

Miért tartottad jó ötletnek, hogy koreai éttermet nyissál Magyarországon?
A világon egyre jobban ismert és elismert, hogy a távol-keleti konyha rendkívül egészséges. Éppen ezért a japán, kínai, thai, koreai és vietnámi éttermek népszerűsége hirtelen megugrott szerte Európában. Magyarországon is, ám a koreai konyha valahogy nem került bele annyira a köztudatba, mint a thai, a japán vagy éppen a vietnámi, így még pár évvel ezelőtt alig lehetett egy-két igazi koreai éttermet találni Budapesten. Éppen ezért gondoltam úgy, hogy teljesen megérné, ha nyitnék egy autentikus koreai éttermet, népszerűsítve ezzel a koreai ízeket és magát a kultúrát is.

Mi jellemző a vendégkör összetételére?
Természetesen leggyakrabban koreaiak keresik fel az éttermet, de mostanában egyre nő a magyar látogatók száma is, többen már visszajáró vendégek. Emellett kínai, japán, vietnámi és thai vendégeink is akadnak, de voltak már Európa minden tájáról, sőt, mexikói és brazil turisták is meglátogatták már az éttermet.

A november 17-i vacsora meghívóját itt találod: MEGHÍVÓ!

Hozzászólás Facebookkal

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges.