A fánk angol találmány

Az amerikaiakban most biztosan egy világ omlik össze, mert a legújabb kutatások szerint a fánk angol találmány, ugyanis egy brit bárónőnek köszönhetjük ezt az édességet.

A bárónő háza, ahol a fánk készült

Eddig az amerikaiak és a hollandok veszekedtek azon, hogy ki készített először fánkot, most pedig az angolok is beszálltak a csatába, ugyanis maguknak követelik ezt az édes találmányt. Az amerikai Hanson Gregory nevéhez fűződött a fánk „feltalálása”, aki állítólag mindössze 16 évesen egy hajó fedélzetén sütött először ilyen finomságot 1847-ben. Ám most előkerültek olyan dokumentumok, amelyekben azt lehet olvasni, hogy egy brit szociológia doktor felesége Hertfordban jegyezte le a fánk receptjét 1800 és 1808 között valamikor.

Szakácskönyv az 1800-as évekből

Elizabeth Dimsdale bárónő a receptet egy helyi szakácstól, Mrs Fordhamtől kapta. Az édesség hozzávalói pedig a következők voltak: cukor, tojás, szerecsendió, vaj és élesztő. A tésztából hengert készítettek, majd felszeletelték és forró olajban kisütötték. Végül cukorral vonták be, és hagyták megszáradni a mázat. Dr. Heather Falvey történész talált rá arra a 213 éves szakácskönyvre, amelyben a fánkrecept található. Dimsdale felesége gondoskodott arról, hogy háztartási praktikáit és receptjeit megőrizze az utókornak, több mint 80 tippet és 700 receptet hagyományozott az utókorra feljegyzéseiben. Az viszont tény, hogy nem túl részletesen írta le az ételek elkészítését. A történész asszony azonban vette a fáradságot, és sikeresen megsütött néhány édességet a feljegyzésekből.

Az amerikai ételtörténeti szakértők 1810-re datálják az első fánk megszületését, szerintük Hertfordshire-ből való ez a finomság. A kutatók egyik feltevése volt az is, hogy a 19. századi holland telepeseknek köszönheti az Egyesült Államok a fánkot. Ők voltak azok, akik Amerika keleti partjára hozták magukkal ezt a finom édességet. Dr. Falvey nemrégiben azonban közzétette a brit bárónő szakácskönyvét, amelyben az 1800-as évek eleji fánk receptje is benne van. Az édességeken kívül megtaláljuk különböző levesek, piték, hal- és húsételek elkészítésnek módját is benne.

A bárónő fánkjának receptjét itt találod: RECEPT ANGOLUL

Hozzászólás Facebookkal

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges.