A bor ötven árnyalata

Szabad szemmel nem is látható, hogy a bor milyen gyönyörű színekben pompázhat. Dr. Greenberg professzor fantasztikus dologra vállalkozott. Bebizonyította, hogy a bor nemcsak háromszínű lehet, hanem a szivárvány minden árnyalatát felfedezhetjük benne, ha megfelelő eszközökkel vizsgáljuk meg.

A Beaujolais toll-szerű

A polarizált szűrőkkel felszerelt kamerával készített felvételek elárulják, a mikroszkóp lencséjére helyezett cseppecskék lenyűgöző alakzatokat és színeket produkálhatnak. A nagyított képekből kiderül, a szivárványszínű cukorrészecskék találhatók a különböző típusú borokban, és típustól eltérő érdekes formákat és mintákat alkothatnak.

Lenyűgöző fotók mutatják meg pl. a Merlot, Beaujolais és Zinfandel típusú borok sokszínűségét. Míg a zamatos Zinfandel többszínű kristályokban pompázik, a Merlot cseppje pedig szivárványszínű kockát mutat közelről. A nagyfelbontású közeli képek bámulatosak. Speciális fényképezéssel a természetet, a hétköznapi tárgyakat a lehető legközelebbről, valódi mivoltjában jeleníthetünk meg, és felfedhetjük titkaikat.

Merlot mikroszkóp alatt

A professzor az 1990-es években találta fel és fejlesztette tovább azt a nagyfelbontású, háromdimenziós fénymikroszkópot, amely új utat nyitott a szabad szemmel nem látható dolgok felfedezéséhez és azok művészi ábrázolásához. Az eredetileg Los Angelesben fotósként dolgozó Greenfield 33 évesen úgy döntött, hogy szenvedélyét magasabb, tudományos szintre emeli. Így átköltözött Londonba, ahol orvosbiológiai kutatásokban vett részt az University College Londonban és doktori fokozatot is szerzett.

Célja mindig az volt munkájával, hogy megvizsgálja és bemutassa azt a rejtett szépséget, amit szabad szemmel nem láthatunk. Ahogy ő fogalmaz: “Mindennapi tárgyak több száz vagy ezerszeres nagyításával egy új valóság tárul fel előttünk. Rávilágíthatunk a természet rejtett titkaira, és ez a felfedezés az, amit szeretek a munkámban.”

A Zinfandel így fest

Dr. Greenberg a borhoz hasonlóan gyümölcsöket és zöldségeket is fotózott már közelről, és készült egy gyönyörű fotósorozata virágokról is. Fényképezett már különböző testrészeket is, pl. retinát, és van egy híres sorozata a csontképződésről is. Ahogy ő írja le a munkáját: „A mikro-fotózás egyesíti a művészet szenvedélyét a tudományos felismeréssel. Segítségével feltárul a rejtett világ drámai valósága, szépsége.”

Hozzászólás Facebookkal

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges.